Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

ΠΕΦΝΙ: «Κόβονται μόνο 67 ακριβά φάρμακα»

14/2/2013
«Δεν υπάρχει εξοικονόμηση παρά μόνο πρόσθετη ταλαιπωρία».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Μόνον 67 σκευάσματα αφαιρέθηκαν από την αναθεωρημένη λίστα των ακριβών φαρμάκων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

 

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), με αφορμή τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά σχετικά με την διαγραφή 600 φαρμάκων.

 

Η ΠΕΦΝΙ αναφέρει ότι ο κατάλογος που παρουσίασε ο υπουργός αφορά μόνο στην εμπορική ονομασία 233 φαρμάκων.

 

Ο κατάλογος που ίσχυε μέχρι σήμερα περιελάμβανε την εμπορική τους ονομασία και αναλυτικά όλες τις μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες αυτών των ίδιων φαρμάκων. Έτσι προέκυπτε ο αριθμός 870.

 

Σύμφωνα με την ΠΕΦΝΙ, η πραγματικότητα είναι ότι αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο 67 φάρμακα, που απευθύνονται στις πιο ευαίσθητες κατηγορίες: τα φάρμακα για το AIDS, οι αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες, οι αυξητικές ορμόνες, οι ανταγωνιστές της αυξητικής ορμόνης, διαλύματα παρεντερικής διατροφής και άλλα φάρμακα μικρή αξίας.

 

Κατά τα λοιπά, ο αριθμός των φαρμάκων του καταλόγου παραμένει αμετάβλητος και δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση παρά μόνο σε πρόσθετη ταλαιπωρία.

 

Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι για τα φάρμακα που διαγράφηκαν δεν υπάρχει πλέον καμιά νόμιμη διαδικασία εκτέλεσης συνταγών και χορήγησής τους σε εξωτερικούς ασθενείς από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

 

Πηγή: iatronet.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Δώσε ανάσα σε όλους: Πρόσβαση στα εισπνεόμενα φάρμακα για κάθε ασθενή!»






Σχετικά άρθρα

Συστήματα Υγείας: Κακή διαχείριση και χαμηλή εμπιστοσύνη δηλώνουν οι πολίτες
Τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας «Global Public Confidence»
Σύλλογος Ασθενών ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ: Επείγουσα ανάγκη για τη χάραξη μίας εθνικής στρατηγικής για τη νόσο
Ο αριθμός των ασθενών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια