Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ελλάδα: Το 15,6% των αξονικών είναι ακατάλληλες!

13/10/2025 5:44:13 μμ
Εκστρατεία Ενημέρωσης ξεκινά η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό European Radiology και επικαλείται η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και αναφέρουν πως έως και 40% των αξονικών τομογραφιών που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη ενδέχεται να είναι ακατάλληλες.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 125 ιατρικά κέντρα από 7 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μάλιστα, η χώρα μας βρέθηκε στη χειρότερη θέση με το 15,6% των αξονικών να θεωρούνται τελείως ακατάλληλες!

 

Υπό το πρίσμα αυτό, η HERCA (Heads of the European Radiological Protection Competent Authorities) ενεργοποιεί την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα: «Επιλέγω την κατάλληλη απεικονιστική εξέταση για τον ασθενή μου!». Η εκστρατεία υποστηρίζεται από 21 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού, για τη συνετή και ορθολογική χρήση των ιατρικών απεικονιστικών εξετάσεων. Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή, προωθώντας την ιατρικά επιστημονικά κατάλληλη παραπομπή από τον κλινικό ιατρό (μέσω των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων), τη βελτιστοποίηση της απεικονιστικής πρακτικής και την προστασία του ασθενούς από την περιττή έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχει θεσπίσει συνεργασίες με αναγνωρισμένα ιδρύματα, ερευνητικούς και ρυθμιστικούς οργανισμούς παγκοσμίως
Οι επιστήμονες ζητούν από το κοινό να αναγνωρίζει τα συμπτώματα και να απευθύνεται στους ιατρούς






Σχετικά άρθρα

Νέα λίστα με ελλειπτικά φάρμακα
Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του ΕΟΦ
Φαρμακευτική δαπάνη: Οριακή αύξηση 3,2% για τα ιδιωτικά φαρμακεία το 2024
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ 'Αρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Στις 6 ημέρες η αναμονή για την κατΆ οίκον παραλαβή των ΦΥΚ στην επαρχία
Σύμφωνα με την Θ. Καρποδίνη στην Αττική παραδίδονται εντός 2,5 ημερών