Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.

26/4/2024 12:37:42 πμ
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πραγματοποιήθηκε χθες στο Egmond Palace των Βρυξελλών η επίσημη τελετή έναρξης της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα ως ένα μεσο-μακροπρόθεσμο βήμα για την αξιολόγηση της ευαλωτότητας της αλυσίδας εφοδιασμού των κρίσιμων φαρμάκων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία στην Ε.Ε.


Την έναρξη της τελετής πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, με σχετική ομιλία της μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου και ο υπ. Υγείας και Αν. Πρωθυπουργός του Βελγίου, Frank Vandenbroucke. Ακολούθησαν η εισαγωγική ομιλία από την Ισπανία με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Trio Presidency του Συμβουλίου της Ε.Ε. αλλά και παρεμβάσεις επιλεγμένων εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών.


Εν συνεχεία, η Γαλλία παρουσίασε το «Μανιφέστο για μια συντονισμένη βιομηχανική πολιτική για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των κρίσιμων φαρμάκων στην Ε.Ε.», ενός κειμένου κοινών θέσεων της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας. Στο εν λόγω Μανιφέστο προτείνεται η ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου επενδύσεων σε επίπεδο Ε.Ε., το οποίο θα κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1ο εξάμηνο του 2025, αλλά και η διερεύνηση του ενδεχομένου δημιουργίας ενός Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος IPCEI για την ενίσχυση της βιομηχανίας κρίσιμων φαρμάκων. 


Σημειώνεται πως με έγκαιρη αντίδραση του 'Αδωνι Γεωργιάδη και του Κώστα Σκρέκα αλλά και δεκάδων θεσμικών παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης προηγήθηκε στις 17 Απριλίου προπαρακευαστική συνάντηση μεταξύ ελληνικής και γαλλικής πλευράς, στην οποία κατέληξαν στην απόφαση συνυπογραφής του εν λόγω Μανιφέστου. Σχετικά με την εθνική χρηματοδότηση του αναφερόμενου IPCEI, θα εξετασθεί η δυνατότητα αξιοποίησης χρηματικών πόρων από το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης, το επενδυτικό clawback.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή