Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Το «σύνδρομο του απατεώνα» πλήττει και τους φαρμακοποιούς

11/5/2022 12:07:46 πμ
Πώς αντιμετωπίζεται - ποιοι κινδυνεύουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έχετε ποτέ αισθανθεί ανίκανοι στη δουλειά σας, ενώ οι συνεργάτες σας δεν συμφωνούν; Πιστεύετε ότι μια επαγγελματική επιτυχία ήρθε τυχαία ή δεν την αξίζετε; Έχετε αποφύγει να σχολιάσετε θέματα γιατί θεωρείτε ότι θα εκτεθείτε; Τότε είναι πιθανό να πάσχετε από το λεγόμενο «σύνδρομο του απατεώνα» (imposter syndrome), μια ψυχολογική κατάσταση, η οποία δεν αναφέρεται στους καταλόγους των ψυχικών διαταραχών αλλά είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που επηρεάζει και τους φαρμακοποιούς, σύμφωνα με το Pharmacy Times.

Μάλιστα το περιοδικό επικαλείται έρευνες που έδειξαν ότι το σύνδρομο δεν είναι σπάνιο σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές Φαρμακευτικής, καθώς και σε υπαλλήλους φαρμακείων, ενώ επηρεάζει όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο. Το σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται με εργασιομανία, τελειομανία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, άγχος, κατάθλιψη κ.ά., οδηγεί συχνά σε επαγγελματική αδράνεια και burnout.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι -όπως ισχύει συχνά σε ψυχολογικές διαταραχές- η αναγνώριση, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο και δίνει τις ακόλουθες συμβουλές από την ειδικό Dr Valerie Young, ανάλογα με τις παρακάτω 5 κατηγορίες πασχόντων:
  • Τελειομανείς: Εάν αναγνωρίζετε στον εαυτό σας ή σε άλλους τάσεις τελειομανίας, αρχίστε να είστε πιο επιεικείς με τα λάθη και αντιμετωπίστε τα ως φυσικό μέρος της μάθησης και της βελτίωσης.
  • Υπεράνθρωποι: Οι εργασιομανείς και αυτοί που αισθάνονται ότι πρέπει να επιτυγχάνουν το 100% σε κάθε πτυχή της ζωής τους (επαγγελματική και προσωπική), καλό είναι να κάνουν μια διαχείριση του χρόνου τους, υπολογίζοντας χρόνο για ξεκούραση και για επαφή με κοντινούς ανθρώπους. Επίσης να σκέφτονται ότι η εποικοδομητική κριτική δεν αφορά τους ίδιους προσωπικά αλλά τη δραστηριότητα.
  • Διάνοιες: Πανέξυπνοι άνθρωποι συχνά νιώθουν ότι πρέπει να μάθουν και να κάνουν τα πάντα όχι μόνο τέλεια, αλλά και γρήγορα και εύκολα, διαφορετικά νιώθουν αποτυχημένοι. Καλό είναι να βελτιώνουν τις ικανότητές τους, αναγνωρίζοντας ότι τα λάθη είναι μέρος της διαδικασίας για την επίτευξη του όποιου στόχου.
  • Μοναχικοί: Τα άτομα που θέλουν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους, διαφορετικά θεωρούν τους εαυτούς τους αδύναμους, πρέπει να ενθαρρύνονται να ζητούν βοήθεια από άλλους ως μέθοδος για την απόκτηση μιας νέας δεξιότητας.
  • Ειδικοί: Τα άτομα που έχουν τη μη ρεαλιστική εντύπωση ότι πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα σε σχέση με ένα θέμα που διαφοροποιείται από την υγιή επιθυμία για προσωπική εξέλιξη, καθώς οδηγεί σε αδράνεια. Αυτά τα άτομα πρέπει να ενθαρρύνονται να παίρνουν το ρόλο του μέντορα σε άλλους και να εκτιμούν τον εαυτό τους για όσα ήδη γνωρίζουν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι σημαίνει αυτό για τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ένταξης της FIP σε Διεθνή Συμμαχία






Σχετικά άρθρα

Γιατροί: «Ψευδεπίγραφος ο τίτλος των φαρμακείων ως μονάδων ΠΦΥ»
Σε ψήφισμά τους τάσσονται ενάντια στους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Στα 746 ευρώ ανά έτος ανέρχεται το ποσό του ΚΑΕΦ για φέτος
Το Δ.Σ. του ΠΦΣ προχώρησε τάχιστα στην ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έρχεται στα φαρμακεία
Υποχρεωτική από τις 13 Μαΐου για τους εργαζόμενους σε αυτά