Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Καθημερινή Health Summit: Σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τη mRNA
Η τεχνολογία χαρακτηρίστηκε «επανάσταση»
ΕΦΕΧ: Ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια για την αξία της αυτοφροντίδας
Το θέμα συζητήθηκε με την αν. υπουργό Υγείας Α. Γκάγκα

Σε ρύθμιση εντάσσονται οι φαρμακευτικές που χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ

18/6/2018 2:25:53 μμ
Τα rebate και clawback μπορούν να καταβληθούν σε δόσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε δόσεις θα εισπραχθούν τα οφειλόμενα ποσά επιστροφής (rebate) και αυτόματης επιστροφής (clawback) των φαρμακευτικών εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ, για τα έτη 2012-2017. Αυτό προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας είσπραξης των οφειλόμενων ποσών.

Σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν οι Κάτοχοι 'Αδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικές εταιρείες.

Η καταβολή των δόσεων διενεργείται μηνιαία με ηλεκτρονική καταβολή και με τη χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής. Η πληρωμή πραγματοποιείται ηλεκτρονικά καθώς και στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.


Το σύνολο της πρώτης δόσης της ρύθμισης είναι καταβλητέο εντός του μηνός Ιουλίου 2018. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα εκάστου επόμενου μηνός.


Για τα έτη 2012-2015, ο αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται ως συνάρτηση του δείκτη R, ο οποίος ορίζεται ως R=Y.O./M.M.T. Ο δείκτης R εκφράζει το ποσοστό, στο οποίο αντιστοιχεί η Υπολειπόμενη Οφειλή (Υ.Ο.) του Κ.Α.Κ. φαρμακευτικών προϊόντων ή της φαρμακευτικής εταιρείας, μετά το συμψηφισμό, σε σχέση με το μέσο μηνιαίο τζίρο σε τιμές παραγωγού (Μ.Μ.Τ) της εταιρείας για το έτος 2017. Σε περιπτώσεις εταιρειών που δεν εμφανίζουν πωλήσεις το έτος 2017, σε φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, στον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη ο μέσος μηνιαίος τζίρος σε τιμές παραγωγού (Μ.Μ.Τ.) της εταιρείας για το τελευταίο εξάμηνο που εμφανίζει πωλήσεις.


Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, στις οποίες μπορεί να καταταχθεί ένας Κ.Α.Κ. ή φαρμακευτική εταιρεία, κυμαίνεται από 18 έως και 120. Κατά τον υπολογισμό των δόσεων, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 10.000,00 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 15% του μέσου μηνιαίου τζίρου της εταιρείας.


Για τα έτη 2016-2017, ο αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται σε 24, εάν το ετήσιο clawback είναι μεγαλύτερο του 10% του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης του αντίστοιχου έτους. Εάν το ετήσιο clawback είναι μικρότερο του 10% του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης του αντίστοιχου έτους, το οφειλόμενο ποσό κατανέμεται σε 12 δόσεις. Κατά τον υπολογισμό των δόσεων, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 10.000,00 ευρώ.


Η ρύθμιση παύει να ισχύει, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή δόσης ή αν δεν κατατεθεί εμπρόθεσμα κάποια τρέχουσα υποχρέωση καταβολής ποσών rebate ή clawback. Περαιτέρω, μετά την παρέλευση του ανωτέρω διαστήματος, τα φαρμακευτικά προϊόντα των εν λόγω Κ.Α.Κ. ή φαρμακευτικών εταιρείών απεντάσσονται από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων με απόφαση του Υπουργού Υγείας.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τις προμήθευσε σε λιγότερο από 12 μήνες μετά την πρώτη έγκριση
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχει επιλυθεί το θέμα κατά 99,5%


Σχετικά άρθρα

Ν. Χρηστάκης: 16 τρισ. δολάρια μας έχει κοστίσει μέχρι τώρα η πανδημία
Ομιλία του στο Συνέδριο της Καθημερινής Athens Health Summit
COVID-19: Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση των εμβολίων
Θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή 19/11 το βράδυ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για δύο φάρμακα κατά της COVID-19
Τα κράτη-μέλη μπορούν να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν