Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου


Προϊόντα φαρμακείου διακινούνται στο διαδίκτυο χωρίς έγκριση ή πιστοποίηση

16/1/2019 11:48:22 πμ
Μακρά λίστα δυνητικά επικίνδυνων σκευασμάτων δημοσίευσε ο ΕΟΦ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια μακρά λίστα δυνητικά επικίνδυνων προϊόντων δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), καθώς διακινούνται μέσω διαδικτύου αλλά δεν έχουν αξιολογηθεί από τον Οργανισμό για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.


Πρόκειται για φάρμακα που δεν διαθέτουν σχετική έγκριση του ΕΟΦ, αλλά και για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά, τα οποία δεν είναι γνωστοποιημένα ούτε πιστοποιημένα βάσει των κείμενων διατάξεων.


Τα σκευάσματα αυτά είναι τα εξής:

Artrovex, Suganorm, Recardio, Psorimilk, Bioretin, Gemoderm, Tinedol, Bactefort, Nicoin, Forte Love, Alcobarrier, Hondrocream, Dietonus, Erogan, El-Macho, One Two Slim, Chokoslim/Chocolate Slim, Welltox, Revomuscle, Black-Mask, Valgosocks, Valgus Pro, Collamask, Machoman, Varicobooster, Maxisize, Hair Megaspray, Fitospray, Tonus Elast.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, στις ιστοσελίδες μέσω των οποίων προωθούνται τα ανωτέρω προϊόντα δεν υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου κυκλοφορίας αυτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα προβάλλονται με θεραπευτικές ενδείξεις που παραπέμπουν σε φάρμακο.


Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται προϊόντα της αρμοδιότητάς του από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του διαδικτύου, καθώς μπορεί να θέσουν την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο και δίνει τις ακόλουθες συμβουλές, ώστε να είναι πιο υποψιασμένοι:


Οφείλουμε λοιπόν να δίνουμε προσοχή:

  • Σε ιστοτόπους που ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του εκάστοτε προϊόντος.
  • Σε ιστοτόπους που φαίνονται ως ελληνικοί, χωρίς απαραίτητα να είναι (η περιγραφή των προϊόντων και τα ανηρτημένα σχόλια «καταναλωτών» παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών).
  • Σε ιστοτόπους που προωθούν σκευάσματα με «θεαματικά» αποτελέσματα ενάντια σε ασθένειες (π.χ. καρκίνο, διαβήτη), τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την αύξηση του σωματικού βάρους κλπ.

 

Υπενθυμίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου Χρήστου Φαρμάκη, στη Βάσω Καλυβιώτη
Μεγαλύτερη η πτώση στα φάρμακα, μικρότερη στα OTC


Σχετικά άρθρα

Agata Jakoncic: Μνημόνιο κατανόησης με 4 αρχές για ένα νέο σύστημα Υγείας
Η πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum πιστεύει σε ένα καινοτόμο και μοντέρνο μοντέλο
Φάρμακο για τη χρόνια πρόωρη εκσπερμάτιση γίνεται ΜΗΣΥΦΑ
Πρόκειται για το συνδυασμό λιδοκαΐνης-πριλοκαΐνης της Recordati
ΕΜΑ: Έντεκα νέα φάρμακα συνιστώνται για έγκριση στην Ευρώπη
Τα περισσότερα προορίζονται για ογκολογικούς ασθενείς
ΕΟΦ: Προσοχή στο προϊόν Oftalmaks
Διακινείται μέσω διαδικτύου ως θεραπεία κοινών ασθενειών του ματιού