Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


PGEU: Πώς θα περιοριστεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων

31/10/2021 8:33:52 μμ
Έκθεση για όλους τους τρόπους που οι φαρμακοποιοί μπορούν να στηρίξουν τα συστήματα υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Να διευρυνθεί το πεδίο της φαρμακευτικής πρακτικής σε περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, προκειμένου οι φαρμακοποιοί να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους για να διαχειριστούν καλύτερα τους ασθενείς και να διασφαλίσουν τη συνέχεια της θεραπείας: Αυτό ζητά η Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) σε έκθεσή της για τους τρόπους με τους οποίους ο κλάδος μπορεί να στηρίξει τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και τα μαθήματα της πανδημίας COVID-19.

Η Ένωση επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί καταναλώνουν από 1 έως 20 ώρες την εβδομάδα στην αντιμετώπιση των ελλείψεων κατά μέσο όρο, ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε σημαντικά το 2020 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με το 65% των φαρμακευτικών συλλόγων της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο η PGEU σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια αλλά και η έγκαιρη πληροφόρηση για τις τρέχουσες ελλείψεις σε όλους τους ενδιαφερομένους, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών και των ασθενών, ενώ ζητά να εμπλακούν ουσιαστικά οι φαρμακοποιοί στις στρατηγικές παρακολούθησης, πρόληψης και διαχείρισης των ελλείψεων φαρμάκων.

Οι λύσεις που μπορούν δια νόμου να προσφέρουν οι φαρμακοποιοί είναι σύμφωνα με την PGEU:
  • Αντικατάσταση με γενόσημα σκευάσματα (επιτρέπεται σε 21 ευρωπαϊκές χώρες).
  • Εισαγωγή του φαρμάκου από άλλη χώρα (σε 13 χώρες).
  • Προμήθεια του ίδιου φαρμάκου από εναλλακτικές πηγές (σε 12 χώρες).
  • Παρασκευή γαληνικού σκευάσματος (σε 11 χώρες).
  • Αντικατάσταση με το ίδιο φάρμακο σε άλλη περιεκτικότητα (σε 9 χώρες).
  • Θεραπευτική υποκατάσταση (σε 6 χώρες).
Εκτός από τη διαχείριση των ελλείψεων οι φαρμακοποιοί είναι σε θέση να συμβάλλουν τα συστήματα υγείας ώστε να βελτιωθεί η ετοιμότητα και η ανταπόκρισή τους στην τρέχουσα αλλά και στις μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις. Έτσι η PGEU προτείνει:
  • Να καθοριστούν νέα μοντέλα φροντίδας υγείας με ομάδες επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων που θα έχουν επίκεντρο τον ασθενή και θα παρέχουν υπηρεσίες πλησιέστερα στο σπίτι.
  • Οι υπηρεσίες φαρμακείου να διέπονται από επαρκή κανονιστικά πλαίσια και να αποζημιώνονται ανάλογα με τη συνεισφορά των φαρμακοποιών στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και στην ανακούφιση του φόρτου των άλλων δομών υγείας.
  • Να αξιοποιηθούν οι φαρμακοποιοί ως βοηθοί στην ασφαλή ψηφιοποίηση της υγείας, ενώ θα διατηρούν την ιδιαίτερη επαφή που έχουν με τους ασθενείς.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο