Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

ΠΦΣ: Έκτακτη συνάντηση για τις ελλείψεις φαρμάκων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

2/3/2022 8:55:55 μμ
Για τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται ευθύνονται όλοι, σύμφωνα με τον Απ. Βαλτά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναλυτική ενημέρωση για το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρείται επί σειρά ετών στην ελληνική επικράτεια αλλά και για τις πρωτοβουλίες που άμεσα αναλαμβάνει ο ΠΦΣ ανέπτυξαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ. Όπως εξήγησε ο Απ. Βαλτάς, ο βασικός λόγος των ελλείψεων είναι ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων, επομένως ευνοούνται οι παράλληλες εξαγωγές και μάλιστα στις χώρες της Ε.Ε. κυκλοφορούν σχετικοί τιμοκατάλογοι αποτελώντας πεδίο δόξης λαμπρό για «επιχειρηματικότητα». Ενδεικτικός είναι ο πίνακας τιμών φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και αντίστοιχα στη Γερμανία.

  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

330,51 ευρώ

113,63 ευρώ

ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΟ

52,01

32,21

ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΟ

15,55 2,20

2,20

ΑΝΤΙΕΠΙΛΗΠΤΙΚΟ

123,70 (100Tb)

 (100Tb) 31,14 (2x50 Tb)

ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

103,97

41,88

ΚΟΡΤΙΖΟΝΟΥΧΟ ΚΟΛΛΥΡΙΟ

18,10

3,47

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

68,97

24,32

ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ

18,31

4,40

 

Όπως εξήγησε ο Απ. Βαλτάς, οι φορείς που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι: οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία μέχρι το φάρμακο να φτάσει στον ασθενή. Τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί από τους φαρμακοποιούς είναι, σύμφωνα με τον ίδιο:

Φαρμακευτικές Εταιρείες: Υπεύθυνες για πολλές στρεβλώσεις της αγοράς

Κάποιες δεν αναπροσαρμόζουν τις ποσότητες των φαρμάκων, τις οποίες διαθέτουν στην αγορά από χρονιά σε χρονιά, όχι μόνο κατά 20% ως οφείλουν, αλλά υπάρχουν μαρτυρίες από φαρμακαποθήκες πως εταιρείες μειώνουν περαιτέρω τις ποσότητες που εισάγουν και διανέμουν για συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ακόμη δεν γνωστοποιούν στον ΕΟΦ σε πραγματικό χρόνο τις ποσότητες φαρμάκων τις οποίες διανέμουν, όπως αυτές κατανέμονται ανά φαρμακαποθήκη, για να υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος και σύγκριση της κατανομής. 
Δεν γνωστοποιείται από κάποιες εταιρείες ούτε το χρονικό διάστημα της πραγματικής έλλειψης που αποτελεί κρίσιμη πληροφορία, την οποία χρειάζονται οι φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία και σίγουρα οι ασθενείς. Δημιουργούνται με ευθύνη εταιρειών, τεχνητές ελλείψεις σε κρίσιμες χρονικές περιόδους ως διαπραγματευτικό μέσο πίεσης κατά την εξέταση αιτημάτων και ενστάσεων στην επιτροπή τιμών, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη διατίμηση. Υποτροφοδοτούν την αγορά «με το σταγονόμετρο» εξαιτίας της ανασφάλειας λόγω των εξαγωγών. Σε πολλές περιπτώσεις, εταιρείες δεν απευθύνονται διαμαρτυρόμενες στον ΕΟΦ για την επίβλεψη και την επιβολή ελέγχου και που οφείλει να ασκεί ως ρυθμιστική αρχή στον εφοδιασμό της αγοράς φαρμάκου, όταν διαπιστώνουν στρεβλώσεις που αφορούν δικά τους σκευάσματα, τα οποία καταλήγουν να στερούνται οι ασθενείς.

Φαρμακαποθήκες… μόνο στα χαρτιά

Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις παράλληλες εξαγωγές, έχοντας ακόμη και το 50% του τζίρου τους για εξαγωγική δραστηριότητα, με ελάχιστο πελατολόγιο φαρμακείων, με ελάχιστους κωδικούς φαρμάκων πώλησης, με αξία αποθεμάτων πολύ μικρότερη από το μέσο όρο των φαρμακαποθηκών που ως βασική λειτουργία τους έχουν τη διάθεση φαρμάκων στα φαρμακεία της ελληνικής αγοράς. Υπάρχουν φαρμακαποθήκες οι οποίες για να αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα στο χώρο του χονδρεμπορίου, μπαίνουν και αυτές στη διαδικασία τις εξαγωγικής δραστηριότητας, ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα και να είναι ανταγωνιστικές στο χώρο αυτό, λόγω του χαμηλού κέρδους της εσωτερικής αγοράς. Υπάρχουν και φαρμακαποθήκες που αυξάνουν κατακόρυφα τις εξαγωγές τους στο τέλος κάθε έτους για να βελτιώσουν απλά τον ισολογισμό τους, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ. Ερωτηθείς πάντως για το εάν και οι Συνεταιρισμοί των Φαρμακοποιών προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές αφήνοντας ακάλυπτα τα φαρμακεία ο Απ. Βαλτάς σημείωσε πως «οι Συνεταιρισμοί αποτελούν εχέγγυο προστασίας για τα φαρμακεία» ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ΟΣΦΕ για το θέμα των ελλείψεων.

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων: Επικαλείται τη γραφειοκρατία

Αν και είναι ο επίσημος εποπτικός φορέας που πρέπει να διεξάγει ελέγχους για να μπορεί να εξασφαλίζει την επάρκεια της ελληνικής αγοράς τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, να μπορεί να παρακολουθεί τις φαρμακαποθήκες για τις παράλληλες εξαγωγές τους και ταυτόχρονα να καταρτίζει έναν επικαιροποιημένο κατάλογο με φάρμακα τα όποια είναι πραγματικά ελλειπτικά, δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει, σύμφωνα με τον Απ. Βαλτά ο οποίος πρόσθεσε πως αν και ο ΠΦΣ δημιούργησε μια εφαρμογή που σε πραγματικό χρόνο γιατροί και φαρμακοποιοί θα ειδοποιούνται για τα ελλειπτικά φάρμακα ο ΕΟΦ επικαλείται γραφειοκρατικά κολλήματα, ενώ από τα τέλη Αυγούστου δεν μπαίνει σε λειτουργία η εφαρμογή της γιατί θα πρέπει να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που ακόμη ετοιμάζεται…

Οι προτάσεις του ΠΦΣ

Ο Σύλλογος έχει ετοιμάσει μια σειρά από προτάσεις οι οποίες συνοψίζονται:
  1. Απαγόρευση των εξαγωγών σε διαπιστωμένα ελλειπτικά φάρμακα, όχι για ένα διάστημα τριών μηνών αλλά για ένα διάστημα πέραν των έξι, καθόσον οι φαρμακαποθήκες στην πρώτη περίπτωση τα κρατούν 2-3 μήνες στις αποθήκες τους χωρίς να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά και μετά τα εξάγουν μαζικά.
  2. Απαγόρευση των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών πέραν από ένα φυσιολογικό ποσοστό. Δεν είναι δυνατόν το 50% του τζίρου μιας φαρμακαποθήκης να είναι πωλήσεις σε μια άλλη φαρμακαποθήκη. Αυτό θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα αποδεκτό ποσοστό, για να δώσει τη δυνατότητα συνεργασιών μικρών συνήθως φαρμακαποθηκών για την αγορά από κοινού παραφαρμάκων, καλλυντικών ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές.
  3. Να υπάρξει εφαρμογή real-time ενημέρωσης για τις εξαγωγές που πραγματοποιεί κάθε φαρμακαποθήκη, ώστε να γνωρίζουν όλοι, η πολιτεία, η φαρμακευτική εταιρεία και εμείς οι φαρμακοποιοί τι εξάγει κάθε φαρμακαποθήκη.
  4. Τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς τους κωδικούς που έχει συνολικά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φαρμακαποθήκη που να έχει π.χ. 1000 κωδικούς, όταν το φαρμακείο σήμερα διαθέτει πάνω από 6000 κωδικούς. Αυτές οι αποθήκες δεν είναι αποθήκες που προμηθεύουν φαρμακεία αλλά φαρμακαποθήκες παράλληλων εξαγωγών.
  5. Υλοποίηση της απόφασης του ΕΟΦ και του ΠΦΣ για την εφαρμογή, από την οποία θα ενημερώνεται ο γιατρός για το φάρμακο που τελεί υπό έλλειψη.
Τέλος ο ΠΦΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές, με σκοπό να συνομολογηθεί ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις υπέρ του Έλληνα ασθενή.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)