Δύο ενεργειακές κοινότητες (στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα) έχουν ήδη δημιουργήσει Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών και τις επόμενες ημέρες θα συσταθεί και μία τρίτη στη Θράκη.
Αυτό αναφέρει η ΟΣΦΕ προς τον υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Σκρέκα σε επιστολή της, με την οποία συμμετέχει στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες.
Τονίζοντας ότι τους τελευταίους 12 μήνες γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για την προαγωγή της ιδέας σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων από τους ΣΥ.ΦΑ., η ΟΣΦΕ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο έχει γενικά θετική κατεύθυνση και δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα, ωστόσο ορισμένα σημεία προκαλούν προβληματισμό.
Η Ομοσπονδία λοιπόν καταθέτει τις δικές της προτάσεις βελτίωσης, στις οποίες ζητά να μην αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συλλογικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και συστημάτων αποθήκευσης σε αστικούς συνεταιρισμούς και σε ατομικές επιχειρήσεις.
Επίσης προτείνει να αυξηθεί η μέγιστη ισχύς συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό από τα 100kW ανά παροχή κατανάλωσης στα 500kW που θα καλύπτει και τις επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους αλλά και να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός μελών στις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (ΚΑΕ) από τα 60 στα 30 μέλη.
Τέλος κάνει λόγο για ένα Μητρώο Ενεργειακών Συνεταιρισμών, στο οποίο θα καταχωρούνται οι ΚΑΕ και οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και θα ενσωματωθεί το μητρώο Ενεργειακών Κοινοτήτων του ν.4513/2018.