Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Π. Ζαρογουλίδης: Αποκαλυπτικά συμπεράσματα για τη χρήση στατινών στην Ελλάδα
Αποτυπώνονται σε πρόσφατη Φαρμακοεπιδημιολογική Μελέτη

BBC: Γιατί εξαφανίζονται φάρμακα από την παγκόσμια αγορά;

22/10/2025 3:31:22 μμ
Κοινωνικοί και λειτουργικοί οι παράγοντες έξαρσης του φαινομένου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ως απειλή της εθνικής ασφάλειας χαρακτηρίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων, σύμφωνα με ειδικούς του χώρου που μίλησαν σε ρεπορτάζ του BBC.

 

Εκείνοι συνοψίζουν τις αιτίες σε: α) σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια ζήτηση β) πολυπλοκότητες της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, οι λοιμώξεις είναι σε έξαρση, αυξάνοντας την ανάγκη για θεραπείες. Περισσότερες από 40 χώρες βίωσαν τουλάχιστον ένα κύμα λοιμώξεων 10 φορές βαρύτερο από αυτά που κυκλοφορούσαν πριν από την πανδημία. Επίσης η γήρανση του πληθυσμού αλλά και κοινωνικοί παράγοντες, π.χ. η πρωτοφανής δημοφιλία των GLP-1, επηρεάζουν τη ζήτηση σε τέτοια επίπεδα που η παραγωγή δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί.

 

Επιπλέον, μετά την Covid-19, οι αρμόδιες αρχές επανεκκίνησαν τις επιθεωρήσεις στις φαρμακοβιομηχανίες, εντοπίζοντας προβλήματα ποιότητας που διέκοψαν την παραγωγή. Σημειώνεται δε ότι οι ελλείψεις αφορούν κυρίως τα γενόσημα, που είναι εξαιρετικά φτηνά στην αγορά αλλά κοστοβόρα στην παραγωγή, γιΆ αυτό και συχνά οι εταιρείες διακόπτουν την κυκλοφορία τους. Στο άμεσο μέλλον, η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται λόγω των δασμών των ΗΠΑ που αναμένεται να «πιέσουν» περισσότερο την εφοδιαστική αλυσίδα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκαθαρίζει ότι οι φαρμακοποιοί ουδέποτε επιδίωξαν να διαθέσουν παιδιατρικά εμβόλια άνευ συνταγής
Για τις σοβαρές ελλείψεις στα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου






Σχετικά άρθρα

Αποκλειστικό: Ξετυλίγοντας τον μίτο των ΦΥΚ στα φαρμακεία
Δυσλειτουργίες, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις χρήζουν βελτιώσεων
ΕΟΦ: Στα ίδια επίπεδα τα ελλειπτικά φάρμακα τον Νοέμβριο
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα
Π. Ζαρογουλίδης: Αποκαλυπτικά συμπεράσματα για τη χρήση στατινών στην Ελλάδα
Αποτυπώνονται σε πρόσφατη Φαρμακοεπιδημιολογική Μελέτη