Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Ως το 2010 αίρονται όλα τα εμπόδια για τον ανταγωνισμό

31/10/2007
Τέρμα τα... ψέματα με τα αποκαλούμενα «κλειστά» επαγγέλματα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ως το 2010 αίρονται όλα τα εμπόδια για τον ανταγωνισμό

Στην τελευταία της έκθεση η Κομισιόν θέτει το 2010 ως έτος ορόσημο για την άρση όλων των εμποδίων του ανταγωνισμού που βλάπτουν τελικά την ποιότητα αλλά και την τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικέντρωσε τη μελέτη της σε 6 επαγγέλματα – δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιούς και λογιστές (συμπεριλαμβανομένου και του συναφούς επαγγέλματος του φοροτεχνικού)– και ανέλυσε λεπτομερώς τους 5 κυριότερους περιορισμούς στον ανταγωνισμό: τις καθορισμένες τιμές, τις συνιστώμενες τιμές, τους κανόνες σχετικά με τη διαφήμιση, τους όρους πρόσβασης και τους κανόνες σχετικά με τη διάρθρωση των επιχειρήσεων και τις πολυκλαδικές πρακτικές.

Στόχος των παραδοσιακών περιοριστικών κανόνων σε αυτούς τους τομείς είναι ο περιορισμός του ανταγωνισμού. «Υπάρχει κίνδυνος να καταργήσουν ή να περιορίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρεχόμενων υπηρεσιών και να εμποδίσουν τα ελεύθερα επαγγέλματα να λειτουργούν κατά τρόπο αποτελεσματικό σε σχέση με το κόστος, να μειώσουν τις τιμές, να βελτιώσουν την ποιότητα ή να καινοτομήσουν. Κάτι τέτοιο έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές, την Οικονομία και την κοινωνία γενικότερα» επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας επαγγελμάτων που υπάρχει στο υπουργείο, για το οποίο κρίνεται ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι καίριες, βρίσκονται επαγγέλματα, στα οποία το καθεστώς «προστατευτισμού» δημιουργεί μεγάλες και αδικαιολόγητες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό· ένα από αυτά είναι και οι φαρμακοποιοί, για τους οποίους το κράτος ελέγχει τις τιμές αλλά και το περιθώριο κέρδους τους.

Και αν για την αδειοδότηση βάσει συγκεκριμένων τυπικών προσόντων δεν τίθεται θέμα, δε συμβαίνει το ίδιο με την πρακτική χορήγησης περιορισμένου αριθμού αδειών, η οποία εμποδίζει τον ανταγωνισμό.

Εκκρεμεί επίσης ο καθορισμός τιμών και αμοιβών με κρατική απόφαση, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το επίπεδο των τιμών αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily


Σχετικά άρθρα

Έξαλλος ο ΠΦΣ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών
Απαντά με επιχειρήματα γιατί τα ΦΥΚ πρέπει να διανέμονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία
17,5 εκατ. θα πάρουν τα φαρμακεία για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό
Η σχετική πλατφόρμα για τους φαρμακοποιούς θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο
Αδύνατη η χορήγηση ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Για το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειστές οι φαρμακευτικές εταιρείες