Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Όλη η επικαιρότητα... σχολιασμένη

31/7/2009
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σου στέλνω 1,2,3,4... πολλά χαιρετίσματα

 

1. «…Δεύτερο προβληματικό ταμείο είναι ο ΟΠΑΔ. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, μέχρι το τέλος Ιουνίου ο συγκεκριμένος οργανισμός θα έχει απορροφήσει όλο το ποσό που έχει γραφτεί στον προϋπολογισμό, δηλαδή περί τα 1,25 δις €. Τι θα γίνει από εκεί και πέρα; Προφανώς θα επανέλθει το πρόβλημα της διακοπής της συνεργασίας με τα φαρμακεία και τους γιατρούς…» (Από συνέντευξη του κ. Γιώργου Κουτρουμάνου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οργανισμών Κοινωνικής Πρόνοιας στην εφημερίδα «Διάγνωση»).

2. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση των υπουργείων Μεταφορών & Επικοινωνιών, Οικονομίας και Οικονομικών, τα οποία παρακρατούν παρανόμως επί 12 μήνες τις αμοιβές χιλιάδων παθολόγων και οφθαλμίατρων, οι οποίοι εξετάζουν και εκδίδουν τα πιστοποιητικά υγείας, τα απαραίτητα για την έκδοση και ανανέωση αδειών οδήγησης. Τα χρήματα αυτά έχουν καταβληθεί από τους υποψήφιους οδηγούς μέσω Εθνικής Τραπέζης…

3. Την πρόθεσή του να κινηθεί δικαστικά, σε περίπτωση που η πολιτεία συνεχίζει να αθετεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», οδηγώντας σε οικονομική εξουθένωση τα δύο ιδρύματα, εξέφρασε ο πρόεδρός του κ. Ανδρέας Μαρτίνης, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

4. «Το πρόβλημα των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους (2,68 δις € έως τις 31-12-2008, μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών 820 ημέρες) έχει προ πολλού ξεπεράσει το όριο αντοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, εξελίσσεται σε γάγγραινα που πλήττει όχι μόνο τον κλάδο μας αλλά απειλεί τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).


Είστε συνάδελφος φαρμακοποιός; Περιμένετε να πάψει κάποτε η -6μηνη τουλάχιστον- καθυστέρηση των πληρωμών σας από τον ΟΠΑΔ; Προσδοκάτε μια καλύτερη αντιμετώπιση από την πολιτεία στο μέλλον όσον αφορά την εξόφληση των λογαριασμών σας από την κοινωνική ασφάλιση; Μήπως προτιμάτε να απωθήσετε από τη σκέψη σας το όλο ζήτημα; Σε κάθε περίπτωση, σας αφιερώνω τα παραπάνω αποσπάσματα από την τρέχουσα ειδησεογραφία, που δίνουν μηνύματα-χαιρετίσματα για το τι μας περιμένει αύριο. Μαζί και το γνωστό άσμα (των Θεοδωράκη-Ελευθερίου): «Σου στέλνω χαιρετίσματα / κι ο άνεμος τα παίρνει / κι αν πέσουν και στα κύματα / πίσω ξανά τα φέρνει».

 

 

Σου στέλνω... κι άλλα χαιρετίσματα

«…Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, έχει χαράξει και υλοποιεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτικής φαρμάκου με στόχους την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλή, δραστικά και αποτελεσματικά σε σχέση με το κόστος φάρμακα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την αποδοτικότητα των πόρων και την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος…».


Είστε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δ. Αβραμόπουλος, και τοποθετηθήκατε έτσι στην ομιλία-χαιρετισμό σας στο 14ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο; Εάν εγώ είμαι φαρμακοποιός, αν είμαι μέρος του συστήματος υγείας και –το κυριότερο– αν ζούμε στην ίδια χώρα, πράγμα για το οποίο επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω, σας αφιερώνω το επίσης γνωστό άσμα (των Μπουρμπούλη-Κουγιουμτζή): «Σου στέλνω χαιρετίσματα / με δυο μικρά πουλιά / λιγότερα συνθήματα / και πιο πολλή δουλειά».

 

 

Κρίση... Ποια κρίση;

 

Ανθεκτικότητα επέδειξε ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων το 2008, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Stat Bank που έγινε στις 170 ισχυρότερες (βάσει πωλήσεων) επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι συνολικές πωλήσεις των 170 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκαν από 8,49 δις € το 2007 σε 9,35 δις € το 2008, εμφανίζοντας αύξηση 10,15%.

Σταθερή ήταν και η πορεία και των μεγάλων φαρμακαποθηκών της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι 91 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες αύξησαν τις συνολικές πωλήσεις τους κατά 8,76% για να φτάσουν τα 5,8 δις €. Την ίδια περίοδο τα συνολικά κέρδη παρέμειναν σταθερά στο επίπεδο των 474 εκατ. €.


Οι φαρμακοβιομηχανίες άντεξαν στην κρίση. Οι φαρμακαποθήκες το ίδιο. Ποιος απέμεινε; Αριθμούς για τα φαρμακεία δεν έδωσε η Stat Bank αλλά δεν τους χρειαζόμαστε. Και εμείς κρατάμε καλά, το ξέρουμε. Από πωλήσεις και τζίρο, εννοείται.

Γιατί λεφτά στην τσέπη μην περιμένετε… Θα τα εκμεταλλευτεί ατόκως τουλάχιστον για ένα 6μηνο ο ΟΠΑΔ, κάτι λιγότερο τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, θα τα απαιτήσει κυρίως η άμεση, έμμεση, τακτική και έκτακτη φορολογία, και ό,τι απομείνει θα το αναλώσουν τα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα, τα φέσια των πελατών και, φυσικά, οι προμηθευτές μας.

Αν πάλι βγούμε και χρεωμένοι… ψύχραιμα, δεν ανησυχούμε. Οι -μέχρι πρότινος αναξιοπαθούσες- τράπεζες είναι πάλι εδώ, στο πλευρό μας, με τα… καλύτερα επιτόκια χορηγήσεων πανευρωπαϊκά . Για το καλό μας. Άρα… για ποια κρίση μιλάμε; Η κρίση είναι μόνο για τους κακούς πελάτες (του κράτους και των τραπεζών, εννοείται). Όχι για εμάς.

 

 

«Πανταχόθεν» ελεύθερο ή διάτρητο;

 

Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βάλλεται η συνταγματικότητα των πληθυσμιακών περιορισμών του ν. 3457/2006, δικάσιμος δε έχει οριστεί η 27η Οκτωβρίου 2009. Πρόκριμμα για την έκβαση της υπόθεσης αυτής αποτελεί η απόφαση 3665/2005 της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε θεωρήσει αντισυνταγματικό το θεσπιζόμενο με το άρθρο 1 του ν.1963/91 κριτήριο για τον προσδιορισμό του αριθμού των ιδρυόμενων φαρμακείων σε κάθε περιοχή της χώρας βάσει αναλογίας αυτών προς τον πληθυσμό. Επομένως για τυχόν κατάργηση πληθυσμιακών κριτηρίων θα γίνει βάσιμα λόγος μετά το τέλος του έτους 2010. (Από την «Εγκύκλιο» του Φ.Σ.Α., τεύχος Ιουλίου 2009).


Με το δεδομένο της αρνητικής θέσης της εισηγήτριας για τα πληθυσμιακά κριτήρια, τα πράγματα είναι μάλλον σκούρα. Και το κυριότερο, τυχόν απόρριψη των πληθυσμιακών περιορισμών είναι πιθανό να συμπαρασύρει σε πτώση και όλο το νόμο 1963/91, οπότε το επάγγελμα καθίσταται «πανταχόθεν» ελεύθερο.

Είναι λύση για την επαγγελματική απορρόφηση η δημιουργία νέων επιχειρηματικά ασθενών μονάδων και η επακόλουθη επιδείνωση της οικονομικής θέσης αυτών που ήδη υπάρχουν; Είναι λύση για την εξυπηρέτηση του πολίτη η υπερπροσφορά «ευαίσθητων» προϊόντων και υπηρεσιών υγείας που θα προκύψει ως συνέπεια του υπερτροφικού ενδοκλαδικού ανταγωνισμού; Είναι λύση για την επιστημονική και κοινωνική υπεραξία του κλάδου η διαιώνιση της μορφής του φαρμακείου-περιπτέρου του ενός-αναξιοπαθούντος- φαρμακοποιού; Τις απαντήσεις τις ξέρουν όλοι ή σχεδόν όλοι. Όπως όλοι ή σχεδόν όλοι γνωρίζουν τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο και για την απορρόφηση και για τη δημόσια υγεία που, σε ό,τι αφορά τον κλάδο των φαρμακείων, είναι η δημιουργία ισχυρών -επιχειρηματικά και επιστημονικά- συνενωμένων μονάδων των πολλών φαρμακοποιών (ιδιοκτητών και υπαλλήλων).

Το ζήτημα είναι αν το γνωρίζουν και οι δικαστές του ΣτΕ και αν θα αποφασίσουν με το γράμμα ή το πνεύμα του νόμου. Ίδωμεν…

 

 

Κόφ’ το το ρημάδι...

 

Στο διάστημα 12-22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ειδική έρευνα με σκοπό να καταγραφούν οι απόψεις της κοινής γνώμης αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος. Την έρευνα συντόνισε ο κ. Γιάννης Τούντας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, σε συνεργασία με την Κάπα Research. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι Έλληνες θεωρούν πιο σημαντικά μέτρα κατά του καπνίσματος τα παρακάτω:

• εκπαίδευση στα σχολεία (83%)
• εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας (80%)
• δημιουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος (80%)
• χορήγηση των ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία (70%)
• καμπάνιες ενημέρωσης (69%)
• πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων (64%)
• απαγόρευση πώλησης τσιγάρων στους ανηλίκους (63%).


Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε την 1-7-2009 την απαγόρευση του τσιγάρου καθ’ άπασαν την επικράτεια, μη λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη -ως είθισται άλλωστε- την άποψη της κοινής γνώμης.

Τούτο θα μπορούσε να ερμηνευτεί διττά. Ή η γνώμη της πλειοψηφίας (που δεν θεώρησε σημαντικό μέτρο κατά του καπνίσματος την καπνοαπαγόρευση) αντιμετωπίστηκε στη βάση της καθιερωμένης λογικής «τι ξέρουν όλοι αυτοί, μωρέ…» ή κρίθηκε ότι τα πέντε πιο σημαντικά, κατά την κοινή γνώμη, μέτρα κατά του καπνίσματος είναι πιο δαπανηρά, πιο αντιοικονομικά από τη λύση που τελικά προκρίθηκε. Κατά μια συνηγορούσα άποψη, μάλιστα, (σχετικά αιρετική θα λέγαμε), μετά τη δημοσίευση της σχετικής έρευνας, την ευθύνη της τελικής απόφασης πήρε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και όχι το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Κατά την ίδια πάντα πηγή, ο κύβος ερρίφθη στη φραστική παρέμβαση του οικονομικού επιτελείου που, αν αποδόθηκε πιστά, μεταφέρεται ως εξής: «…ναι, τώρα θα πληρώνουμε και για αντικαπνιστική παιδεία, εκπαίδευση, ενημέρωση και άλλες τέτοιες αηδίες, θεραπείες και φάρμακα που θα βαρύνουν τα ταμεία. Δεν αφήνετε τις μαλ… Κόφ’ το το ρημάδι, να τελειώνουμε!»

 

 

Φως εκ «ΦΩΤΟΣ» ή «ΦΩΣ» εκ «ΦΩΤΟΣ»;

 

Σχέδιο για την άμεση αλλαγή του συστήματος προμηθειών του Δημοσίου με στόχο τη διαφάνεια και την περιστολή της δαπάνης, παρουσίασε ο πρόεδρος της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος… Το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού διαδικτυακού τόπου με σειρά πεδίων που θα καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες του Δημοσίου, όπου θα πρέπει να δημοσιεύονται άμεσα όλα τα έξοδα οποιασδήποτε μορφής…

«Ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του σχεδίου “ΦΩΣ” είναι η άμεση και δωρεάν προσφορά στο Δημόσιο των κεντρικών υποδομών και του λογισμικού ενός μηχανογραφικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, με στόχο τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, την αναβάθμιση της δυνατότητας διοικητικής παρέμβασης και τελικά, μέσα από τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει, τις καλύτερες παροχές υγείας του Δημοσίου» υπογράμμισε ο κ. Βγενόπουλος.


Φαίνονται αγαθές οι προθέσεις, δεν λέω. Διαφάνεια και ισονομία στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Μακάρι, Ανδρέα μου. Δύσκολα, όμως, πολύ δύσκολα.

Και στον τομέα της υγείας πολλά και μεγάλα τα συμφέροντα. Από την άλλη, κι εσύ στο συγκεκριμένο τομέα είσαι ένας από τους μεγάλους «παίχτες» και ίσως αυτό εξηγεί στον ένα ή τον άλλο βαθμό την παρέμβασή σου. Α, και η Singular Logic (θυγατρική της MIG), που θα μηχανογραφήσει όλη τη διακίνηση φαρμάκων, παραφαρμακευτικών κτλ., δεν ήταν αυτή που θα έβαζε τα μηχανάκια στα φαρμακεία για την απόδοση του 3% από τις φαρμακοβιομηχανίες στα ασφαλιστικά ταμεία; Τότε που είχαν διατυπωθεί οι αιτιάσεις ότι όλη η πληροφορία (και συνακόλουθα η δύναμη) για το φάρμακο θα συγκεντρωθεί σε μία και μόνη ιδιωτική εταιρεία, έτσι ώστε όλο το φως να εκπορεύεται από μία και μόνο πηγή και να επιστρέφει στην ίδια; ¶ρα, φως εκ «ΦΩΤΟΣ» ή «ΦΩΣ» εκ «ΦΩΤΟΣ»; «That is the question», κατά παράφραση της γνωστής σαιξπηρικής τραγωδίας.

 

 

Επαγγελματικό κουίζ*

1. Για ποιον ακριβώς λόγο δέχτηκε ο Π.Φ.Σ στη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε με τον ΟΠΑΔ την προσθήκη στο άρθρο 15 -που αφορά τις πληρωμές μας- της φράσης «…σε συνάρτηση και με τη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό», προσθήκη που -τουλάχιστον- αμφισβητεί το νόμο που προβλέπει την πληρωμή μας εντός 45 ημερών;

 

» γιατί, αν δεν τη δεχόταν, δεν θα υπογραφόταν ποτέ η σύμβαση (θέση του προέδρου του ΟΠΑΔ κ. Βλάχου)

» γιατί πιστεύει ότι η προσθήκη δεν αλλάζει τίποτα «επί της ουσίας των πληρωμών» εφόσον το χρονικό όριο των πληρωμών (45 ημέρες) ορίζεται από το Ν. 3172/2003,άρθ. 22, παρ. Β (θέση του Π.Φ.Σ.)

» από αμέλεια (δεν μελέτησαν προσεκτικά το νέο κείμενο της σύμβασης)

» από κακή εκτίμηση (θεώρησαν «ψιλά γράμματα» την προσθήκη)


2. Είναι γνωστό ότι το Δημόσιο απαιτεί ασφαλιστική ενημερότητα (του Ι.Κ.Α) για την είσπραξη ποσών από 3.000 € και πάνω. Με βάση το ιστορικό των πληρωμών του ΟΠΑΔ, τις καλοκαιρινές άδειες των υπαλλήλων των Υ.Δ.Ε., τη δέσμευση Αβραμόπουλου (αυτό πού το θυμήθηκα) και -κυρίως- τη νέα σύμβαση ΟΠΑΔ-Π.Φ.Σ., πότε πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε το συγκεκριμένο έγγραφο;

 

» μετά 6 μήνες

» μετά 9 μήνες

» μετά 1 χρόνο

» δεν θα τη χρειαστώ.


3. Ποια ήταν τα κίνητρα των φαρμακοποιών που εξήγαγαν φάρμακα προς φαρμακαποθήκες του εξωτερικού, όπως διαπιστώθηκε σε ελέγχους του Ε.Ο.Φ. και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.);

 

» πίστευαν ότι με αυτή τη νέα δραστηριότητα εκπλήρωναν μία από τις προδιαγραφές του νέου προγράμματος επιδοτήσεων ΕΣΠΑ για τα φαρμακεία

» ανταποκρίθηκαν στις κυβερνητικές εκκλήσεις για τόνωση των εξαγωγών

» για ανθρωπιστικούς λόγους (υπήρχαν ελλείψεις των συγκεκριμένων φαρμάκων στις χώρες που τα απέστειλαν)

» και τα τρία.


4. Σχετικά με τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. ή φάρμακα… με καφέ κουπόνια, ποιο ακριβώς έγγραφο ισχύει;

 

» το έγγραφο της 19-6-2009 του υπ. Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, με το οποίο «τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. αποζημιώνονται κανονικά μέχρι έκδοσης οριστικής λίστας από τον Ε.Ο.Φ.»

» το έγγραφο της 1-6-2009 του ταμείου τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, με το οποίο τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. ΔΕΝ αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία

» το έγγραφο της 24-3-2009 του Ε.Ο.Φ. με το οποίο «τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. αποζημιώνονται κανονικά μέχρι έκδοσης οριστικής λίστας»

» παλαιότερα έγγραφα αρμοδίων ή ασφαλιστικών ταμείων

» νεότερα έγγραφα -που ίσως προκύψουν- αρμοδίων ή ασφαλιστικών ταμείων.*(Το κουίζ αυτό ΔΕΝ έχει απαντήσεις...)


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία καθιερώνει την ετήσια Δωρεά Ν. Ρασσιάς
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή


Σχετικά άρθρα

Επενδύονται εκατομμύρια ευρώ στα δίκτυα φαρμακείων
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή
Εξαφανίστηκαν από τα ράφια αμοξικιλλίνη και παιδικά εμβόλια
Την καθημερινή αγωνία των φαρμακοποιών αναλύει η Β. Λαζαροπούλου
Στο παρά πέντε η διάταξη για τους εμβολιασμούς Covid-19 στα φαρμακεία
Ο Αδ. Γεωργιάδης στοχεύει να καλύψει και άλλα αιτήματα του κλάδου