Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων εξετάζουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως

1/9/2009
Προσπάθειες συγκράτησης των κρατικών υγειονομικών δαπανών με διευκόλυνση της κυκλοφορίας αντιγράφων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τη στιγμή που ο ανεπτυγμένος κόσμος παλεύει να συγκρατήσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, οι κρατικές υπηρεσίες του αρχίζουν να εξετάζουν με προσοχή μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Τη στιγμή που ο ανεπτυγμένος κόσμος παλεύει να συγκρατήσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, οι κρατικές υπηρεσίες του αρχίζουν να εξετάζουν με προσοχή μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

 

Αυτό ίσως να ακούγεται άδικο, καθώς τα φάρμακα ευθύνονται για ποσοστό μικρότερο του 20% των συνολικών υγειονομικών δαπανών στις χώρες αυτές, αλλά και πιθανότατα εσφαλμένο μιας και χωρίς ανάλογη ανταμοιβή η καινοτομία από τη βιομηχανία φαρμάκου θα εκλείψει. Παρά ταύτα, ολοένα και περισσότερες φωνές υψώνονται κατηγορώντας τις φαρμακοβιομηχανίες για τεχνητή διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα με την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας αντιγράφων φαρμάκων, ενώ κυβερνήσεις από τον Καναδά μέχρι και την Ιαπωνία μελετούν το φαινόμενο.

 

Μια από τις πρακτικές για τις οποίες κατηγορείται η φαρμακοβιομηχανία, αφορά την καταβολή «αμοιβής καθυστέρησης», με την οποία ο κάτοχος της ευρεσιτεχνίας συγκεκριμένου φαρμάκου πληρώνει τον κατασκευαστή αντιγράφων φαρμάκων, ώστε αυτός να μην κυκλοφορήσει το φθηνό αντίγραφό του. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει χαρακτηρίσει την τακτική αυτή «δυνητικά παράνομη», ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ εκτιμά ότι η τακτική αυτή κοστίζει στους Αμερικανούς φορολογούμενους 3,5 δισ. δολάρια το χρόνο.

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τώρα νέες προσεγγίσεις. Μία από αυτές αφορά την ψήφιση νόμου, που θα ευνοεί την παρασκευή αντιγράφων φαρμάκων έξι μόλις μήνες μετά τη λήξη της ευρεσιτεχνίας των αντίστοιχων πρωτότυπων φαρμάκων. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι τα αντίγραφα φάρμακα χρειάζονται επτά μήνες για να κυκλοφορήσουν, μετά τη λήξη της ευρεσιτεχνίας των πρωτότυπων.

 

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στη γραφειοκρατία και κοστίζει στους καταναλωτές 3 δισ. € το χρόνο. Αντίθετα από τις ΗΠΑ, η Ευρώπη είναι συνονθύλευμα μικρομεσαίων αγορών με διαφορετικούς ελεγκτικούς κανόνες και οικονομικά εμπόδια, όπως η υποχρέωση ξεχωριστής πιστοποίησης ενός φαρμάκου στην αγορά κάθε ευρωπαϊκού κράτους. Η θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής διαδικασίας έγκρισης και πιστοποίησης θα προσέφερε σημαντική ώθηση στα αντίγραφα φάρμακα.

 

Πηγή: Καθημερινή

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό