Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων εξετάζουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως

1/9/2009
Προσπάθειες συγκράτησης των κρατικών υγειονομικών δαπανών με διευκόλυνση της κυκλοφορίας αντιγράφων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τη στιγμή που ο ανεπτυγμένος κόσμος παλεύει να συγκρατήσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, οι κρατικές υπηρεσίες του αρχίζουν να εξετάζουν με προσοχή μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Τη στιγμή που ο ανεπτυγμένος κόσμος παλεύει να συγκρατήσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, οι κρατικές υπηρεσίες του αρχίζουν να εξετάζουν με προσοχή μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

 

Αυτό ίσως να ακούγεται άδικο, καθώς τα φάρμακα ευθύνονται για ποσοστό μικρότερο του 20% των συνολικών υγειονομικών δαπανών στις χώρες αυτές, αλλά και πιθανότατα εσφαλμένο μιας και χωρίς ανάλογη ανταμοιβή η καινοτομία από τη βιομηχανία φαρμάκου θα εκλείψει. Παρά ταύτα, ολοένα και περισσότερες φωνές υψώνονται κατηγορώντας τις φαρμακοβιομηχανίες για τεχνητή διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα με την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας αντιγράφων φαρμάκων, ενώ κυβερνήσεις από τον Καναδά μέχρι και την Ιαπωνία μελετούν το φαινόμενο.

 

Μια από τις πρακτικές για τις οποίες κατηγορείται η φαρμακοβιομηχανία, αφορά την καταβολή «αμοιβής καθυστέρησης», με την οποία ο κάτοχος της ευρεσιτεχνίας συγκεκριμένου φαρμάκου πληρώνει τον κατασκευαστή αντιγράφων φαρμάκων, ώστε αυτός να μην κυκλοφορήσει το φθηνό αντίγραφό του. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει χαρακτηρίσει την τακτική αυτή «δυνητικά παράνομη», ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ εκτιμά ότι η τακτική αυτή κοστίζει στους Αμερικανούς φορολογούμενους 3,5 δισ. δολάρια το χρόνο.

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τώρα νέες προσεγγίσεις. Μία από αυτές αφορά την ψήφιση νόμου, που θα ευνοεί την παρασκευή αντιγράφων φαρμάκων έξι μόλις μήνες μετά τη λήξη της ευρεσιτεχνίας των αντίστοιχων πρωτότυπων φαρμάκων. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι τα αντίγραφα φάρμακα χρειάζονται επτά μήνες για να κυκλοφορήσουν, μετά τη λήξη της ευρεσιτεχνίας των πρωτότυπων.

 

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στη γραφειοκρατία και κοστίζει στους καταναλωτές 3 δισ. € το χρόνο. Αντίθετα από τις ΗΠΑ, η Ευρώπη είναι συνονθύλευμα μικρομεσαίων αγορών με διαφορετικούς ελεγκτικούς κανόνες και οικονομικά εμπόδια, όπως η υποχρέωση ξεχωριστής πιστοποίησης ενός φαρμάκου στην αγορά κάθε ευρωπαϊκού κράτους. Η θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής διαδικασίας έγκρισης και πιστοποίησης θα προσέφερε σημαντική ώθηση στα αντίγραφα φάρμακα.

 

Πηγή: Καθημερινή

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια κρίσιμη παράμετρο ανέδειξε έρευνα του CPE
Προκαλούν 1,8 εκατ. θανάτους και κοστίζουν 514 δισ. δολάρια τον χρόνο






Σχετικά άρθρα

Με προβλήματα στα logistics οι κατ’οίκον παραδόσεις των ΦΥΚ
Δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, είπε ο υπ. Υγείας
Κ. Παπαγιάννης: H ψηφιακή ωριμότητα το επόμενο βήμα στον μετασχηματισμό της υγείας
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα στο 2ο SFEE Summit
ΠΕΦ: Το κενό της δημόσιας χρηματοδότησης στα φάρμακα φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ
Στα ύψη και πάλι η υπερφορολόγηση της φαρμακοβιομηχανίας
Έρχεται νέο πρόγραμμα για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας
Ανακοίνωση από την Ειρήνη Αγαπηδάκη στο 2ο ΣΦΕΕ Summit