Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες στην Ελλάδα

5/12/2012
Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε τέτοια τραγική κατάσταση που το προσωπικό αδυνατεί να τηρήσει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, λόγω ελλείψεων σε αναλώσιμα, αναφέρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε τέτοια τραγική κατάσταση που το προσωπικό αδυνατεί να τηρήσει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, λόγω ελλείψεων σε αναλώσιμα, αναφέρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).


Ο διευθυντής του Κέντρου, Μαρκ Σπρένγκερ εκφράζει φόβους ότι αν η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία αν δεν βελτιωθεί, τότε ενδεχομένως να αυξηθούν τα κρούσματα πολυανθεκτικών λοιμώξεων.


«Η Ελλάδα έχει ήδη ένα από τα χειρότερα προβλήματα στην Ευρώπη όσο αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτό θα επιδεινωθεί λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει συντελέσει στην μείωση του προσωπικού των νοσοκομείων και έχει υποβαθμίσει την φροντίδα υγείας», υπογραμμίζει σε ρεπορτάζ του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.


«Με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν τους ασθενείς, και τα νοσοκομεία να έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό για αγορά αναλώσιμων, οι κίνδυνοι πηγάζουν ακόμη και από την μη εφαρμογή των βασικών κανόνων υγιεινής», επισημαίνει ο Σπρένγκερ.


«Έχω επισκεφθεί χώρους… όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την ύπαρξη ούτε των βασικών αναλωσίμων, όπως γάντια, ποδιές και αλκοολούχα αντισηπτικά πανάκια», εξηγεί ο ευρωπαίος αξιωματούχος μετά την διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα και την περιήγησή του σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας.


«Γνωρίζαμε ήδη ότι η Ελλάδα είναι σε άσχημη σε ότι αφορά τις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις και μετά την επίσκεψή μου σε νοσοκομεία είναι πλέον πεπεισμένος ότι έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο μηδέν», δηλώνει ο Σπρένγκερ σε συνέντευξή του στο Reuters.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ECDC, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ασθενείς με μολυσματικές παθήσεις όπως η φυματίωση ενδεχομένως να μην υποβάλλονται στη σωστή θεραπεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανθεκτικών μορφών ασθενειών που θα επιδεινώσουν την υγειονομική κατάσταση της Ευρώπης συνολικά.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, η Ελλάδα διαθέτει 11 δισ. ευρώ ετησίως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή το 5% του προϋπολογισμού της. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το ΕΣΥ έχει έλλειμμα 2 δισ. ευρώ και θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω περικοπές δαπανών προκειμένου να καλυφθεί.


Το Reuters συμπληρώνει το ρεπορτάζ του επικαλούμενο δηλώσεις του νευροχειρουργού του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Πάνου Παπανικολάου που εξηγεί ότι «οι περικοπές προσωπικού έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ατελείωτων ουρών ασθενών στους διαδρόμους των νοσοκομείων καθημερινά, που περιμένουν να υποβληθούν σε θεραπείες. Στο χάος που επικρατεί, πολλοί τελικά δεν τυγχάνουν αγωγής ή τελικά ξαναέρχονται όταν πλέον η υγεία τους είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση».


Ο κ. Παπανικολάου αναφέρεται και στην εργασιακή εξουθένωση του νοσηλευτικού προσωπικού λέγοντας ότι συχνά καλείται να φροντίσει διπλάσιο αριθμό ασθενών με το παρελθόν και επιβεβαιώνει την έλλειψη βασικών ειδών όπως τα γάντια μιας χρήσης.


Πηγή: health.in.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Ασθενών ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ: Επείγουσα ανάγκη για τη χάραξη μίας εθνικής στρατηγικής για τη νόσο
Ο αριθμός των ασθενών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια
1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit
Ενώσεις ασθενών, πολιτεία και φαρμακοβιομηχανία στο ίδιο τραπέζι διαλόγου
ΗΔΙΚΑ: Ισχυρή σύσταση άμεσης αλλαγής κωδικών πρόσβασης στο ΣΗΣ
Λόγω των πρόσφατων παράνομων συνταγογραφήσεων
Να συνταγογραφείται υποχρεωτικά η τιρζεπατίδη ζητούν οι παθολόγοι
Η χρήση της απαιτεί ιατρική καθοδήγηση αναφέρουν