Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Januvia

15/10/2007
Νέο φάρμακο για τον διαβήτη κυκλοφορεί εντός του Οκτωβρίου και στην Ελλάδα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ένα νέο φάρμακο κατά του διαβήτη με μοναδικές ιδιότητες, κυκλοφορεί εντός του Οκτωβρίου και στην Ελλάδα. Εκτός από το ότι ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, επιπλέον ελαττώνει την όρεξη και δεν προκαλεί υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Πρόκειται για το σκεύασμα με την ονομασία Januvia, που αποτελεί το πρώτο από μία νέα ομάδα φαρμάκων, τα οποία αναστέλλουν ένα ένζυμο-κλειδί, το DPP-4. Το φάρμακο αυτό δεν επηρεάζει τις ινκρετίνες, δύο γαστρεντερικές ορμόνες, οι οποίες δρώντας στο πάγκρεας:

1. Διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος.
2. Καταστέλλουν την παραγωγή γλυκαγόνης από τα α-κύτταρα του παγκρέατος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μεν ινσουλίνη να διευκολύνει την πρόσληψη της γλυκόζης από τους περιφερικούς ιστούς (π.χ. μυς), η δε καταστολή της γλυκαγόνης να μειώνει την ηπατική παραγωγή γλυκόζης. Ο συνδυασμός των επιδράσεων αυτών οδηγεί για πρώτη φορά στην επίτευξη της ομοιοστασίας της γλυκόζης μέσω ενίσχυσης μιας φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα τα οποία παρουσιαστήκαν κατά τη διάρκεια του 43ου Ευρωπαϊκού Διαβητολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο ?μστερνταμ στις17-21 Σεπτεμβρίου 2007, έδειξαν ότι η χορήγηση του φαρμάκου Januvia, μόνη της ή και σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική ουσία μετφορμίντ, βελτίωσε δραστικά τον έλεγχο της γλυκόζης στους ασθενείς με διαβήτη τόπου 2, σε αντίθεση με όσους ελάμβαναν μόνο την ουσία μετφορμίντ.

Η εγκεκριμένη δοσολογία είναι 100 mg την ημέρα ανεξάρτητα από τη λήψη τροφής, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι αυτή η κατηγορία των φαρμάκων ίσως να έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος. Αν οι μελέτες δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα , τότε πιθανώς να δοθεί μια νέα θετική διάσταση για τους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Νέα σύνθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης
ΠΦΣ: Νέες προδιαγραφές για τα λογισμικά φαρμακείων
Απαιτούνται για την επισύναψη της κάρτας ΕΚΑΑ
Την εξέλιξη του επαγγέλματος του φαρμακοποιού θα υποστηρίξει η FIP
Στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας
Η κατάλληλη διατροφή κατά τη διάρκεια αγωγής με στατίνες
Δώστε τη σωστή συμβουλή προς τον ασθενή με τη βοήθεια της f-anazitisi