Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ελλείψεις φαρμάκων: Έρχονται χειρότερες μέρες προβλέπει ο ΦΣΘ

8/7/2022 2:40:30 πμ
«Κανείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος», δηλώνει ο Δ. Ευγενίδης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν λόγω των καλοκαιρινών διακοπών των εταιρειών, τη στιγμή που ήδη τα αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Στην κορυφή της λίστας των ελλείψεων ο Σύλλογος τοποθετεί φάρμακα για την καρδιά, το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, τη νόσο Πάρκινσον, αλλά και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και γαστρεντερολογικά, ενώ καταγγέλλει ότι εκατοντάδες πολίτες αναμένουν ακόμα και 30 ημέρες μέχρι να βρεθεί το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο.

Η κατάσταση φέρνει καθημερινά τους φαρμακοποιούς σε απόγνωση, καθώς -όπως αναφέρει ο Σύλλογος- αναζητούν τα φάρμακα των ασθενών τους ακόμα και από φαρμακεία άλλων νομών, από τον Έβρο έως και την Κρήτη. «Πλέον σπάνια μία συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, αφού σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης.

«Αγκάθι» οι ελλείψεις των φαρμάκων που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΦΣΘ Γιώργο Κιοσέ, «το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις τέτοιων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο κατά του τετάνου Tetana και τα χάπια Librax που ενδείκνυνται για παθήσεις του γαστρεντερολογικού». Όπως δηλώνει ο ίδιος, «το τοπίο αναφορικά με τις αιτίες που προκαλούν τις συγκεκριμένες ελλείψεις παραμένει θολό. Οι εμπλεκόμενοι φορείς ρίχνουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών, καθώς ο ΙΦΕΤ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να παραγγείλει και να κάνει εισαγωγή αυτών των φαρμάκων χωρίς εντολή από τον ΕΟΦ».

Οι προτεινόμενες λύσεις

Ο Σύλλογος έχει επανειλημμένα καταθέσει στους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, ενώ πρόσφατα δημιούργησε και ένα ενημερωτικό βίντεο για την ανάδειξη του ζητήματος. Μεταξύ αυτών είναι η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ουσιαστική διεξαγωγή ελέγχων από τις αρχές και καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων. «Ωστόσο κανείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την οριστική επίλυση του προβλήματος ή έστω τον περιορισμό των ελλείψεων», δηλώνει ο Δ. Ευγενίδης. 

Από την πλευρά του, ο Γ. Κιοσές προτείνει «τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου ελλείψεων με καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, σε συνεργασία με τον ΠΦΣ και τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών, αλλά κυρίως με τα φαρμακεία. Κάθε φαρμακοποιός θα έχει την επιλογή μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να δηλώσει ότι το φάρμακο της συνταγής δεν βρέθηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κι έτσι θα ενημερώνονται έγκυρα και έγκαιρα για τις ελλείψεις όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή γιατροί, φαρμακοποιοί, φαρμακευτικές εταιρείες, ΕΟΦ και υπουργείο Υγείας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Γ. Κιοσές έλαβε τις περισσότερες ψήφους για το Διοικητικό Συμβούλιο
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη