Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Εγκρίθηκαν οι πρώτοι αντηλιακοί φακοί επαφής

4/5/2018 10:59:49 πμ
Θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2019
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τους πρώτους φωτοχρωμικούς φακούς επαφής, οι οποίοι σκουραίνουν όταν εκτίθενται στον ήλιο ώστε να προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία του, ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA).

Η φωτοχρωμική τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην παρασκευή διορθωτικών γυαλιών ή γυαλιών ηλίου, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να σκουραίνουν ή να γίνονται πιο ανοικτόχρωμα αναλόγως με τα επίπεδα της UV. Ωστόσο έως τώρα δεν εφαρμοζόταν στους φακούς επαφής, με αποτέλεσμα οι χρήστες τους να χρειάζονται οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους για να προστατεύουν την όρασή τους.


Όπως όμως ανακοίνωσε ο FDA, δημιουργήθηκαν οι πρώτοι φακοί επαφής οι οποίοι διαθέτουν ένα μοναδικό πρόσθετο που τους σκουραίνει μόλις εκτεθούν στο λαμπερό φως της μέρας και τους ξανακάνει ανοικτόχρωμους μόλις επιστρέψει ο χρήστης τους σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού.


«Οι συγκεκριμένοι φακοί επαφής είναι οι πρώτοι που ενσωματώνουν την ίδια τεχνολογία με τα διορθωτικά γυαλιά που αυτομάτως σκουραίνουν στον ήλιο», δήλωσε η Dr Malvina Eydelman, διευθύντρια του Τομέα Οφθαλμικών και Ωτορινολαρυγγολογικών Συσκευών στο Κέντρο Συσκευών & Ραδιολογικής Υγείας (CDRH) του FDA.


«Η νέα τεχνολογία ασφαλώς είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για εκείνους τους χρήστες των φακών επαφής οι οποίοι, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας, δεν φορούν γυαλιά ηλίου», σχολιάζει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School.


Όμως όπως σημειώνει οι νέοι φακοί «δεν μπορούν να υποκαταστήσουν πλήρως τα γυαλιά ηλίου. Και αυτό, διότι δεν καλύπτουν τους ευαίσθητους ιστούς περιμετρικά της κόρης αλλά και γύρω από τα μάτια. Έτσι, αυτοί παραμένουν ευάλωτοι στην ανάπτυξη διαφόρων προβλημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα καρκινώματα των βλεφάρων. Αν και τα μάτια είναι ίσως το τελευταίο σημείο του σώματος που θα σκεφτόταν κανείς ότι κινδυνεύει να παρουσιάσει καρκίνο, η αλήθεια είναι ότι ο καρκίνος στα βλέφαρα είναι πολύ συχνός και η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι το σχεδόν 10% των ενηλίκων εκδηλώνουν καρκινώματα στα βλέφαρα, συνήθως στις ηλικίες άνω των 50 ετών».

Ενδείξεις και αντενδείξεις

Οι αντηλιακοί φακοί εγκρίθηκαν για άτομα με μυωπία ή υπερμετρωπία, καθώς και για τα άτομα με συγκεκριμένους βαθμούς αστιγματισμού.

Οι φακοί, που είναι μαλακοί, μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά για χρονικό διάστημα έως και 14 ημέρες, αλλά οι χρήστες τους δεν πρέπει να κοιμούνται με αυτούς ούτε να τους εκθέσουν σε νερό.


Επιπλέον, για να μπορεί να τους χρησιμοποιήσει κανείς, δεν πρέπει να πάσχει από τα εξής προβλήματα και παθήσεις των ματιών:

  •  Φλεγμονή ή μόλυνση μέσα ή γύρω από το μάτι ή τα βλέφαρα
  •  Οποιαδήποτε οφθαλμοπάθεια, τραυματισμό ή ανωμαλία στα μάτια που επηρεάζει τον κερατοειδή χιτώνα, τον επιπεφυκώτα (είναι η μεμβράνη που καλύπτει το πρόσθιο τμήμα των ματιών και το εσωτερικό των βλεφάρων) ή τα βλέφαρα.
  •  Οποιαδήποτε διαγνωσμένη πάθηση που δημιουργεί ενοχλήματα όταν το άτομο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής.
  •  Σοβαρή ξηροφθαλμία.
  •  Μειωμένη ευαισθησία του κερατοειδούς.
  •  Οποιαδήποτε συστηματική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει τα μάτια ή να επιδεινωθεί από τη χρήση φακών επαφής.
  •  Αλλεργικές αντιδράσεις στην επιφάνεια του ματιού ή τους γύρω ιστούς που μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από τους φακούς επαφής ή τη χρήση διαλυμάτων για φακούς επαφής.
  •  Οποιαδήποτε ενεργό λοίμωξη ή κόκκινα ή ερεθισμένα μάτια.

Οι νέοι φακοί επαφής αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους