Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Δράσεις για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών

25/4/2018 2:28:51 μμ
Διοργανώνονται από το ΕΚΠΑ, με αφορμή δύο αγώνων δρόμου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δράσεις που προωθούν τη δωρεά ιστών και οργάνων σώματος, καθώς και την εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με αφορμή τους δύο αγώνες δρόμου που θα πραγματοποιηθούν στο Χαϊδάρι (στις 5 Μαΐου 2018) και στο κέντρο της Αθήνας (στις 13 Μαΐου 2018).


Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων. Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα) αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ. Τονίζεται δε ότι χωρίς κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτές οι θεραπευτικές λύσεις δεν είναι εφικτές.


Είναι γεγονός ότι η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών, διευρύνεται συνεχώς, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η γνώση και εντέλει η συμμετοχή όλου του κοινωνικού συνόλου, καθώς και των κοινωνικών φορέων είναι αναγκαία για να αλλάξει η ισορροπία στα παραπάνω προβλήματα. 

Αγώνας Δρόμου «Life Run 2018»

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, στο Βοτανικό Κήπο του Ιδρύματος «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους (Ιερά Οδός 401, Χαϊδάρι).

Παράλληλα διοργανώνονται από το ΕΚΠΑ οι εξής δράσεις:

  • Εθελοντική αιμοδοσία: Από τις 2.00μ.μ. έως τις 6.00μ.μ στο Κέντρο Αιμοδοσίας του ΓΝΑ Λαϊκό.
  • Εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών: Λήψεις δείγματος θα πραγματοποιηθούν, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», το Σάββατο 5 (11:00-18:00) και την Κυριακή 6 Μαΐου (11:00-15:00).

«2ος Καποδιστριακός Δρόμος 2018

Θα διεξαχθεί την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στην Πανεπιστημιούπολη (Ιλίσια - Ζωγράφου). Διοργανώνονται οι εξής παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών:

  • Οι συμμετέχοντες καλούνται να συνεισφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας ή εναλλακτικά αντίτιμο 5 ευρώ που θα διατεθεί στον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού «Η Κιβωτός του Κόσμου» (από 8:00π.μ. έως 9:30 π.μ. στη Γραμματεία των αγώνων).
  • Ενημέρωση και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών, στο πλαίσιο της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας» (από 9:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. στο χώρο εκκίνησης-τερματισμού).

Δράσεις και στην Καλαμάτα

Την Κυριακή 6 Μαΐου στις 18:00, συνδιοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και τον ΕΟΜ, υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», ημερίδα με θέμα τις μεταμοσχεύσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και συμμετοχή στο 2ο Run for Autism της Λάρισας
Ανακοινώσεις στην εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας»






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους