Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

CHMP: H δεσλοραταδίνη της Ratiopharm GmbH να γίνει ΜΗΣΥΦΑ
Η επιτροπή συνιστά επίσης την έγκριση δέκα νέων φαρμάκων στην Ευρώπη

Το αλκοόλ κόβει χρόνια από τη ζωή μας!

13/4/2018 12:29:43 μμ
Αμφισβητείται η άποψη ότι η μέτρια κατανάλωση είναι ωφέλιμη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία και μείωση του προσδόκιμου ζωής, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge με τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών.

Αν ένα μόνο ποτήρι κρασιού ή άλλου ποτού τη μέρα μπορεί να κόψει έως έξι μήνες ζωής από έναν 40χρονο, άρα η ακόμη πιο συχνή κατανάλωση αλκοόλ κόβει χρόνια ζωής! Εκτός αυτού, η νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως κόκκινου κρασιού) με μέτρο είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 83 μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 660.000 άτομα σε 19 χώρες. Ως ανώτατο ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ βρέθηκαν να είναι τα πέντε ποτήρια κρασιού την εβδομάδα ή περίπου 100 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ.

Έτσι, ένας 40χρονος που πίνει 100-200 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα χάνει έως έξι μήνες ζωής, με 200-350 γραμμάρια αλκοόλ (πάνω από 10 ποτήρια την εβδομάδα) χάνει 1-2 χρόνια, ενώ για πάνω από 350 γραμμάρια αλκοόλ (πάνω από 18 ποτήρια την εβδομάδα) εβδομαδιαίως χάνει 4-5 χρόνια ζωής.

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έρευνα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνει και τους κινδύνους για εγκεφαλικό, ανεύρυσμα, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και πρόωρο θάνατο. Μόνο για τα μη θανατηφόρα εμφράγματα φαίνεται το αλκοόλ να μικραίνει ελαφρά τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, για κάθε 5 παραπάνω ποτά την εβδομάδα υπολογίσθηκε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 14%, θανατηφόρας υπέρτασης κατά 24%, καρδιακής ανεπάρκειας κατά 9% και θανατηφόρου αορτικού ανευρύσματος κατά 15%.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν η Παγώνα Λάγιου (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας-Χάρβαρντ), ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών), η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας) και η 'Αννα Καρακατσάνη (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα έκθεση από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
1η Αυγούστου 1980 - 1η Αυγούστου 2020


Σχετικά άρθρα

Covid-19: Το 42% των Ελλήνων δεν θέλουν να εμβολιαστούν με το πιθανό εμβόλιο
Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια η επόμενη πρόκληση για την Υγεία
Εφέτος το Race for the Cure® 2020 θα γίνει με digital… τρέξιμο
Στέλνοντας μήνυμα κατά του καρκίνου του μαστού