Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Ο γνωστός όμιλος καλλυντικών NAOS κατάφερε να ανέβει 3 θέσεις στην  παγκόσμια αγορά
Το 2019 ήταν μία ακόμα επιτυχημένη χρονιά για τον όμιλο
ΠΕΙΦΑΣΥΝ - MSD: Πραγματοποίησαν Webinar για τον εμβολιασμό ενηλίκων
Με τίτλο: «Εμβολιασμός ενηλίκων στην εποχή της επιδημίας της νόσου COVID-19: Όσα πρέπει να γνωρίζει ο Φαρμακοποιός»
ΦΥΚ: 2300 αιτήσεις σε ιδιωτικά φαρμακεία έγιναν από τους ασθενείς
Ο ΕΟΠΥΥ καθιερώνει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να μειώσει τις αναμονές στα δικά του φαρμακεία


Συμβουλές για να ζήσετε χωρίς υψηλή πίεση!

31/1/2018 10:54:47 πμ
Μικρές καθημερινές αλλαγές που τη μειώνουν χωρίς φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αν θέλετε να ζήσετε χωρίς υψηλή πίεση και να καθυστερήσετε τη λήψη φαρμάκων, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές που δίνει ο καρδιολόγος Βασίλειος Κοντός.

Καταρχήν θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού στα 5-6 γραμμάρια την ημέρα. «Το περισσότερο αλάτι που λαμβάνουμε με τις τροφές είναι «κρυμμένο» σε προπαρασκευασμένα προϊόντα, όπως τα τυριά, τα αλλαντικά, τα πατατάκια, τα μπισκότα, οι αλμυροί ξηροί καρποί και φυσικά το έτοιμο, γρήγορο φαγητό. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις τροφές αυτές και να αλατίζουμε με λίγο αλάτι το φαγητό που ετοιμάζουμε στο σπίτι» σημειώνει ο κ. Κοντός.


Για να μην ανεβάσετε υψηλή πίεση, πρέπει να μειώσετε και το αλκοόλ σε δύο ποτά ημερησίως για τους άνδρες και ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους άνδρες μιλάμε για περίπου 30 γραμμάρια αλκοόλ που αντιστοιχεί σε ενάμιση ποτήρι κρασί, δύο ποτήρια μπύρας ή δύο ποτά του τύπου του ουίσκι, ενώ για τις γυναίκες είναι το μισό από τα προηγούμενα.


Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και να καταναλώνετε γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. «Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση είναι 300 με 400 γραμμάρια. Ουσιαστικά σε κάθε γεύμα μικρό ή μεγάλο πρέπει να υπάρχει φρούτο και σαλάτα» υπογραμμίζει ο καρδιολόγος.


Σημαντικό ρόλο στην αρτηριακή πίεση έχει και το σωματικό βάρος. Ο κ. Κοντός συμβουλεύει τη μείωση του σωματικού βάρους και της περιφέρειας της μέσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Για τους άνδρες η περιφέρεια της μέσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 102 εκατοστά και για τις γυναίκες τα 88 εκατοστά. Όσο για το φυσιολογικό βάρος, εξαρτάται από το ύψος και το βρίσκετε χρησιμοποιώντας τον τύπο για το δείκτη μάζας σώματος που πρέπει να είναι κάτω από 25 Kg/m.


Απαραίτητη είναι και η τακτική άσκηση. Οι υπερτασικοί πρέπει να αθλούνται τις περισσότερες (τουλάχιστον 5) ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας για τριάντα λεπτά με μέτριας έντασης δυναμική αερόβια άσκηση, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα και το ελαφρύ τζόκινγκ.


Τέλος, αναγκαία είναι η διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα αυξάνει την πίεση για λίγα λεπτά και όχι για πάντα, ωστόσο, επειδή δρα συνεργικά με την πίεση στην εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, συνιστάται σε όλους τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο ΕΟΠΥΥ καθιερώνει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να μειώσει τις αναμονές στα δικά του φαρμακεία
Οριακή η μείωση στο φάρμακο, οριακή και η αύξηση στα OTC για την 1η εβδομάδα του Ιουνίου


Σχετικά άρθρα

ΕΦΚΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα
Γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ
Διαβητικοί ασθενείς: 10 οδηγίες του φαρμακοποιού για ασφαλείς και ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές
Από τον Ανδρέα Μελιδώνη, Συντονιστή Διευθυντή Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital
Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος: Στόχος η αναβάθμιση όλων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων
Αλλά και η ενημέρωση των παιδιών και των γονιών τους για τους πιθανούς κινδύνους
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης σε μια μεγάλη εταιρεία
Γράφει η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Life, Business & Executive Coaches, Ιδρύτρια της Life Clinic Group – Personal & Business Evolution