Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στοχευμένες θεραπείες και χρήση βιοδεικτών θα μειώσουν τις δαπάνες υγείας

4/11/2013 4:32:50 μμ
Η καινοτομία εξοικονομεί χρήμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Το θέμα της εξατομικευμένης θεραπείας και η συμβολή της στην αναβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης, στη βελτίωση των οικονομικών του ΕΣΥ, καθώς και στην πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές και καινοτόμες εξετάσεις και φάρμακα, συζητήθηκαν στο Συνέδριο


«Εξατομικευμένη Θεραπεία και Καινοτομία», που διοργανώθηκε από το Health Daily της Boussias Communications, με την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανοίγοντας το συνέδριο, ο Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εξατομικευμένη θεραπεία αποτελεί έναν τομέα ο οποίος μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για τους ίδιους τους Έλληνες ασθενείς, όσο και για τους παρόχους υγείας, μειώνοντας σε κρατικό επίπεδο το κόστος θεραπείας και εξοικονομώντας περισσότερους οικονομικούς πόρους για τη Δημόσια Υγεία.


Η Χριστίνα Παπανικολάου, Γενική Γραμματέας ∆ημόσιας Υγείας ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το θέμα της εξατομικευμένης θεραπείας δεν απασχολεί το υπουργείο Υγείας στην καθημερινή πολιτική του πρακτική, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σήμερα μια γενικότερη ευρωπαϊκή ανησυχία για τις στοχευμένες θεραπείες και τη μείωση κόστους που αυτές αποφέρουν. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ένταξης καινοτόμων φαρμάκων, στην ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας. Ο Ιωάννης Βλόντζος, Πρόεδρος & ∆ιευθύνων Σύμβουλος, Merck A.E., Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος της Ένωσης Βιοτεχνολογίας Ελλάδος, ανέφερε ότι η βιοτεχνολογία αποτελεί την αιχμή της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας την τελευταία 10ετία και επεσήμανε ότι η παρουσία ενός αξιολογότατου και εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού καθώς και η δυνατότητα χρησιμοποίησης των τελευταίας τεχνολογίας μηχανημάτων, θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και μια ευκαιρία για επενδύσεις στην δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας μας. Από την πλευρά του ο Alexander Zehnder, ∆ιευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει μια σημαντική δυνατότητα: να μεταμορφωθεί από ουραγό σε ηγέτη στον τομέα της εξατομικευμένης θεραπείας, με συνεργασία επιστημονικών, ερευνητικών φορέων και βιομηχανίας, καθώς και με προώθηση των συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η Alicia Granados, MD, PhD PH, Head of Evidence Definition/ Global Health Technology Assessment (HTA), R&D, Global Medical Affairs,EVD της Genzyme στο πλαίσιο της ομιλίας της τόνισε ότι: «Τα προγράμματα ανάπτυξης φαρμάκων πρέπει να έχουν ως σκοπό εξαρχής να καλύψουν τις απαιτήσεις και των ρυθμιστικών φορέων και των αντιπροσωπειών HTA για να καταδείξουν την αξία της θεραπείας για τις σπάνιες ασθένειες. Υπάρχει η ανάγκη για μια διεθνή συμφωνία, όσον αφορά στις καλές πρακτικές HTA αξιολογώντας την εξατομικευμένη θεραπεία και για τις σπάνιες παθήσεις».


Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές και σημαντικές παρουσίες από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως ο Δημήτριος Μπούμπας, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Συνεργαζόμενος Ερευνητής Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) καθώς και η Δέσποινα Σανούδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Το «παρών» έδωσαν και σημαντικοί επιστήμονες γιατροί όπως ο Χρήστος Χριστοδούλου, Παθολόγος-Ογκολόγος, Αν. Δ/ντής της Β' Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan και ο Δρ Κωνσταντίνος Σ. Μαμμάς, Ιατρός - Χειρουργός, MD, MSc, Συνεργάτης και Ερευνητής στο Τμήμα Παθολογικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Διαβητικού Ποδιού-Λαϊκό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών. Την πλευρά των ασθενών εκπροσώπησαν η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος των Ρευματοπαθών Κρήτης και η Ιωάννα Γραικού, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «?λμα Ζωής».


Όπως προέκυψε από τη συζήτηση του επιστημονικού πάνελ με θέμα τη «Κλινική και οικονομική αξία των βιοδεικτών», ο προσδιορισμός του θεσμικού πλαισίου αποζημίωσης των προβλεπτικών παραγόντων έχει σαφή τεκμηρίωση και ως εκ τούτου συγκεκριμένες κατηγορίες βιοδεικτών θα πρέπει να ενταχθούν στην ασφαλιστική κάλυψη. Ο συντονιστής του πάνελ Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης και η Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης ΠαΓΝΗ υπογράμμισαν την πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ (Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος) στη σύσταση κατευθυντήριων γραμμών που συνιστούν τη χρήση βιοδεικτών στη χορήγηση στοχευμένων θεραπειών. Επίσης ο κ. Σουλιώτης παρέθεσε δεδομένα από την διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία που τεκμηριώνουν την εξοικονόμηση πόρων από την χρήση βιοδεικτών.


Ο Λουκάς Κακλαμάνης, Διευθυντής Ιστοπαθολογίας στο Ωνάσειο τόνισε επίσης την ανάγκη καταγραφής μητρώων ασθενών που θα αποτελέσουν βάση δεδομένων για την εφαρμογή του πλαισίου εξατομικευμένης ιατρικής.

Το συνέδριο έκλεισε η Υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή η οποία, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι: «Απαιτούνται πολλές ενέργειες στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση της εξατομικευμένης θεραπείας στη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Στην χώρα μας στην παρούσα χρονική στιγμή, παράλληλα με την εφαρμογή μέτρων που έχουν κύριο στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης και τον έλεγχο της χρήσης της ιατρικής τεχνολογίας, δίνουμε έμφαση στην τιμολόγηση και ένταξη στο σύστημα αποζημίωσης νέων καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνολογιών και φαρμάκων ειδικότερα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τιμολογηθούν και θα ενταχθούν στο σύστημα υγείας φάρμακα τα οποίων η αξιολόγηση εκκρεμούσε πλέον των τριών ετών. Βρισκόμαστε στην απαρχή μας νέας εποχής και η ανάπτυξη και προαγωγή της εξατομικευμένης θεραπείας και η επιτυχία αυτής της προσπάθειας εξαρτάται τόσο από τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις όσο και από την ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών και ρυθμίσεων.

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»