Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

CHMP: H δεσλοραταδίνη της Ratiopharm GmbH να γίνει ΜΗΣΥΦΑ
Η επιτροπή συνιστά επίσης την έγκριση δέκα νέων φαρμάκων στην Ευρώπη

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου οι ασθενείς μπορούν να βρουν το δίκιο τους

18/4/2018 12:42:41 μμ
Σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα Δικαιώματα των Ασθενών, η οποία είναι η 18η Απριλίου κάθε έτους και καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2007 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Διοίκηση του Γ.Ν. Παπαγεωργίου υπενθυμίζει πως στη χώρα μας ήδη από το 1992, αντίστοιχος Νόμος (Ν.2071/1992, άρθρο 47) όρισε τα δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούς. Έκτοτε, θεσμικά όργανα εντός των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ενεργοποιήθηκαν για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών στηριζόμενα στην αφύπνιση τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των ίδιων των πολιτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθεσία (Ν.4368/2016, άρθρο 60), οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας εντός των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα οποία μεταξύ άλλων συλλέγουν και διεκπεραιώνουν παράπονα και καταγγελίες πολιτών.  Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου, η οποία με τη σειρά της συντονίζει τις αρμοδιότητες του αντίστοιχου Γραφείου και να υποβάλουν σε αυτή τις γραπτές καταγγελίες που σχετίζονται με παραβίαση των δικαιωμάτων τους.


Είναι αισιόδοξο να σκεφτεί κανείς, τέλος, πως ο σαφής ορισμός των δικαιωμάτων των ασθενών, οι λεπτομερείς οδηγίες για τα δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών ασθενών, τα κατά τόπους Δίκτυα Ενεργών Πολιτών και η πρόβλεψη θεσμικών οργάνων σε ρόλο υπερασπιστή των δικαιωμάτων αυτών αποτελούν μερικά μόνο από τα βήματα που έχει κατακτήσει η σύγχρονη κοινωνία στον δρόμο για τη διασφάλιση του σεβασμού απέναντι σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η σύμβαση αφορά την προμήθεια εμβολίων για 200 εκατομμύρια άτομα
Επιδεινώνει όμως χρόνια προβλήματα της φαρμακευτικής αγοράς


Σχετικά άρθρα

Covid-19: Το 42% των Ελλήνων δεν θέλουν να εμβολιαστούν με το πιθανό εμβόλιο
Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια η επόμενη πρόκληση για την Υγεία
Εφέτος το Race for the Cure® 2020 θα γίνει με digital… τρέξιμο
Στέλνοντας μήνυμα κατά του καρκίνου του μαστού