«Τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά», σημειώνει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του.
Ενημερώνει πως θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη. Η εν λόγω λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:
- Εκατόν τριάντα πέντε (135) φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).
- Δώδεκα (12) φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).
- Πενήντα εννέα (59) φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη (πράσινο χρώμα).
«Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα που τόσο έχουμε ανάγκη, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για τη Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για τη διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων, τα οποία φτάνουν το 205%. Ο ΠΦΣ, ενεργώντας επί σκοπώ προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των πολιτών, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 1 περ. ζ΄ του Ν. 5041/2023, έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές». Δείτε τη λίστα εδώ.
ΦΣΑ: «Πρώτη φορά επιτρέπονται οι παράλληλες εξαγωγές εμβολίων»
Την αναθεώρηση της άρσης απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών ζητά και το Δ.Σ. του Φ.Σ. Αττικής με ανακοίνωσή του, προειδοποιώντας για τεράστια προβλήματα στη φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών. Στην εν λόγω ανακοίνωση ο Σύλλογος διερωτάται «με ποια εισήγηση προχώρησε ο ΕΟΦ στην άρση της απαγόρευσης και τι ακριβώς εξυπηρετεί η ενέργεια αυτή;», δεδομένου ότι διανύουμε περίοδο έξαρσης γρίπης και κορονοϊού, ότι η εν λόγω απόφαση αφορά αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό κ.ά. και ότι οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται να εξασφαλίσουν φάρμακα για τους ασθενείς.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Σύλλογος στα εμβόλια τονίζοντας: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΦ επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Για αυτά όλες οι μέχρι τώρα διοικήσεις του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή, ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους Έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά».
Τέλος, ο Φ.Σ. Αττικής καλεί την καινούργια ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί και με το ΙΦΕΤ που σύμφωνα με τον Σύλλογο, «είναι αρμόδιο για την εισαγωγή φαρμάκων, των οποίων η κυκλοφορία από τις εταιρείες έχει διακοπεί και του οποίου τα τελευταία χρόνια η λειτουργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη».