Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Ο ΕΟΠΥΥ για άλλη μια φορά μας εμπαίζει»

4/2/2025 7:49:51 μμ
Οι ασθενείς ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού σε συμφωνία με τον πραγματικό επιπολασμό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την επαρκή αύξηση του προϋπολογισμού του 2024 για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν τον διαβήτη (αναλώσιμα, αντλίες ινσουλίνης, συστήματα καταγραφής γλυκόζης κτλ.) και την αντίστοιχη προσαρμογή του για το 2025 απαιτεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την κυβέρνηση και τον ΕΟΠΥΥ, εκφράζοντας την ανησυχία για την αύξηση του clawback που θα οδηγήσει τις εταιρείες εκτός της ελληνικής αγοράς. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς θέλουν ο προϋπολογισμός να ανέβει σε επίπεδα που να είναι σύμφωνα με τον πραγματικό επιπολασμό της πάθησης, αλλά και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας για την είσοδο των νέων τεχνολογιών στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.


Με τον σημερινό προϋπολογισμό, όπως έχει ανακοινωθεί, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκτιμά ότι το clawback θα ανέλθει περίπου στο 40%, τη στιγμή που ο επιπολασμός της πάθησης αγγίζει το 12% κάθε έτος, συνεπώς, στη χώρα υπάρχουν περισσότεροι πάσχοντες, άρα γίνεται και περισσότερη κατανάλωση υλικών. Ωστόσο όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, μετά την ανακατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ τον Δεκέμβριο, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, εξαφανίστηκαν τα χρήματα της κατηγορίας αναλωσίμων για τον διαβήτη τύπου 1 καθώς επιμερίστηκαν σε άλλες κατηγορίες για να μηδενιστεί το clawback. Όπως συμπεραίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τα χρήματα όμως αυτά δεν υπήρχαν για να επιμεριστούν (αφού ήδη η κατηγορία έχει clawback 23%), άρα και το μηδενικό clawback είναι επίσης εικονικό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο ΠΦΣ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να νομοθετηθούν οι άυλες
Καλούνται σε γραπτή απολογία από τον ΕΟΠΥΥ






Σχετικά άρθρα

Με προβλήματα στα logistics οι κατ’οίκον παραδόσεις των ΦΥΚ
Δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, είπε ο υπ. Υγείας
Κ. Παπαγιάννης: H ψηφιακή ωριμότητα το επόμενο βήμα στον μετασχηματισμό της υγείας
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα στο 2ο SFEE Summit
ΠΕΦ: Το κενό της δημόσιας χρηματοδότησης στα φάρμακα φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ
Στα ύψη και πάλι η υπερφορολόγηση της φαρμακοβιομηχανίας
Έρχεται νέο πρόγραμμα για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας
Ανακοίνωση από την Ειρήνη Αγαπηδάκη στο 2ο ΣΦΕΕ Summit