Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


PHARMApoint 2021: Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις αλλεργίες, τα καρδιαγγειακά και τις νέες ασθένειες

18/10/2021 3:37:16 μμ
Το συνέδριο διοργάνωσε ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή και όπως εκτιμάται η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ μακροπρόθεσμα ο αριθμός των πολύ θερμών ημερών θα αυξηθεί κατά περίπου 30 ημέρες το έτος. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης νοσημάτων, όπως είναι το άσθμα, οι αλλεργίες, τα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, αλλά και πιθανώς στην εκδήλωση νέων μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν οι ομιλητές που συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Κλιματική αλλαγή: η νέα επείγουσα πρόκληση για την υγεία» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του virtual PHARMApoint 2021, το οποίο διοργάνωσε ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης.

Το συντονισμό είχε ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης, ο οποίος επισήμανε ότι «εδώ και δεκαετίες, μέσω του Συνεταιρισμού μας, συλλέγουμε τα αχρησιμοποίητα φάρμακα και τα στέλνουμε για οικολογική καταστροφή. Επίσης για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Σύλλογός μας υλοποιεί πρόγραμμα ασφαλούς διακομιδής και απόρριψης των μολυσματικών αποβλήτων που παράγονται στα φαρμακεία της πόλης από τη διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών και των rapid tests».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας τόνισε πως «η ΠΚΜ είναι από τις πρώτες ελληνικές περιφέρειες που έχει εκπονήσει περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το οποίο είναι ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα με εξειδικευμένα μέτρα και αποτελεί την ασπίδα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιφέρειας ανά παραγωγικό κλάδο και περιοχή».

Το μέλος του Δ.Σ. του ΙΦΕΤ Σπύρος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στο σύστημα συλλογής, μεταφοράς και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων, ληγμένων ή μη χρησιμοποιούμενων, που υλοποιεί το ΙΦΕΤ πανελλαδικά.

Όπως είπε: «από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί στο υποκατάστημα της Μαγούλας στην Αττική περίπου 881 τόνοι υπολειμματικών φαρμάκων, ενώ έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένονται ανακοινώσεις για τη δημιουργία και νέου χώρου για τη συγκέντρωση αυτών των υλικών».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται “on demand”
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024