Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Περιορισμούς στο ηλεκτρονικό τσιγάρο θέτει το ΣτΕ

28/3/2018 10:38:20 πμ
Εξομοιώνεται με το κανονικό τσιγάρο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι στους ίδιους περιορισμούς και απαγορεύσεις που υπάγεται το κανονικό τσιγάρο, υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, απορρίπτοντας σχετική προσφυγή του Συνδέσμου των Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ).


Αυτό πρακτικά συνεπάγεται πρώτον ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου απαγορεύεται στους εσωτερικούς και δημόσιους χώρους, όπως και το τσιγάρο, και δεύτερον ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπόκειται στους ίδιους διαφημιστικούς περιορισμούς που υπόκειται το κανονικό τσιγάρο.


Σύμφωνα με άρθρο στο healthview.gr, ο ΣΕΕΗΤ υποστήριξε ότι η εξομοίωση του με το κανονικό τσιγάρο προκαλεί δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, ενώ παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη οικονομική ελευθερία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Ανέφερε δε ότι από επιστημονικές ενδείξεις και εκπονούμενες έρευνες δεν προκύπτει ταύτιση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του κανονικού τσιγάρου.


Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σε συνέντευξή του στο "Πρακτορείο 104,9 FM" του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής, δήλωσε ότι "το ηλεκτρονικό κάπνισμα δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αβλαβές. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι εξίσου βλαπτικό με το κάπνισμα και γι' αυτό εντάχθηκε στις απαγορεύσεις".


Συμπλήρωσε δε με έμφαση ότι "δεν μπορεί να πωλείται ένα προϊόν διαφημιζόμενο ότι είναι αβλαβές. Δεν είναι καθόλου αβλαβές και για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα χρειαστούν και άλλες μακροχρόνιες μελέτες", ενώ επισήμανε ότι ένα νέο προϊόν πρέπει να αποδείξει πρώτα ότι είναι αβλαβές και μετά να κυκλοφορήσει ως αβλαβές.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εντάσσονται με νέο παράρτημα στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας
Πρόεδρος και πάλι ο Δημήτρης Νίκας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους