Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

CHMP: H δεσλοραταδίνη της Ratiopharm GmbH να γίνει ΜΗΣΥΦΑ
Η επιτροπή συνιστά επίσης την έγκριση δέκα νέων φαρμάκων στην Ευρώπη

Νέο καμπανάκι για κοινά παυσίπονα

31/5/2013 10:50:29 πμ
Η ιβουρποφένη και η δικλοφενάκη κατηγορούνται για αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επιεσοδίων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Για άλλη μια φορά η ιβουπροφένη και η δικλοφενάκη, δυο ιδιαίτερα διαδεδομένες παυσίπονες δραστικές ουσίες, τίθενται στο εδώλιο κατηγορούμενες ότι, αν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα νέα στοιχεία θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρά καθώς προέρχονται από τη μεγαλύτερη και πλέον ενδελεχή μελέτη που έχει γίνει ως σήμερα.


Η ιβουρπροφένη και η δικλοφενάκη ανήκουν στα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) και αποτελούν τη δραστική ουσία πολλών παυσίπονων που λαμβάνονται συστηματικά από ασθενείς για την αντιμετώπιση τόσο οξέων όσο και χρόνιων πόνων και φλεγμονών – όπως π.χ. στην περίπτωση αρθρίτιδας ή μόνιμων πονοκεφάλων.


Παλαιότερες μελέτες έχουν επισημάνει μια σύνδεσή τους με την αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Μετά την εξέταση όμως περισσότερων δεδομένων οι επιστήμονες ανεβάζουν το ποσοστό της αύξησης αυτής στο ένα τρίτο. Τοποθετούν δηλαδή την ιβουπροφένη και τη δικλοφενάκη στην ίδια τάξη με τους εκλεκτικούς αναστολείς της κυκλοοξυγενάσης 2 (κοξίμπες), όπως το φάρμακο Vioxx που έχει αποσυρθεί διεθνώς από την κυκλοφορία.

Η μελέτη

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet», διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Προκειμένου να διερευνήσουν τις επιπτώσεις των ΜΣΑΦ οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα από 754 κλινικές δοκιμές τα οποία αφορούσαν περισσότερα από 253.000 άτομα. Εξέτασαν τις περιπτώσεις στις οποίες χορηγούντο υψηλές δόσεις μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών –150mg ημερησίως για τη δικλοφενάκη και 2.500 mg ημερησίως για την ιβουπροφένη.


Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι για κάθε 1.000 άτομα που έπαιρναν δικλοφενάκη και ιβουπροφένη συστηματικά και σε μεγάλες δόσεις εμφανίζονταν ανά κάθε έτος λήψης των φαρμάκων τρεις επιπλέον περιπτώσεις καρδιαγγειακών επεισοδίων, εκ των οποίων ένα θανατηφόρο, τέσσερις επιπλέον περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και κάποιες περιπτώσεις επιπλοκών στο γαστρεντερικό σύστημα όπως η γαστρορραγία


Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αφορούν τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών για σύντομες περιόδους, όπως π.χ. για έναν πονοκέφαλο ή για ένα διάστρεμμα. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι όσοι αντιμετωπίζουν ήδη κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και οι καπνιστές –στους οποίους ο κίνδυνος εμφανίστηκε αυξημένος– θα πρέπει να αναμένουν αύξηση του κινδύνου αυτού με τη μακρόχρονη και σε υψηλές δόση λήψη αυτών των φαρμάκων.


«Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι οι κοξίμπες, η ιβουπροφένη και η δικλοφενάκη έχουν παρόμοιους κινδύνους αλλά επίσης έχουν και παρόμοια οφέλη» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Κόλιν Μπόλτζεντ της υπηρεσίας κλινικών δοκιμών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής της μελέτης.


Πηγή: tovima.gr


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD
Μεγαλύτερη η πτώση στα φάρμακα, μικρότερη στα OTC


Σχετικά άρθρα

SARS-CoV-2: Η χρονική διάρκεια μεταδοτικότητας του ιού δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες
Ισχύει για τους περισσότερους ασθενείς με COVID-19
Πώς ξεχωρίζουμε τη γρίπη από τον κορονοϊό: Χρήσιμες συμβουλές
Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Μ. Κρομμύδας, πνευμονολόγος-φυματιολόγος, Ιατρική Υπηρεσία ΕΔΟΕΑΠ