Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Παχυσαρκία: Πότε θα πρέπει να σκεφτώ το χειρουργείο;

29/5/2018 12:09:53 μμ
Γράφει ο Χ.Κ. Παππής, MD, PhD, FACS, Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία σαν μία από τις πλέον σοβαρές νόσους, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στους ενήλικες με ποσοστό 23%, ενώ στα παιδιά έχει κατακτήσει την πρώτη θέση! Αξίζει να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία είναι η δεύτερη πιο συχνή προβλέψιμη αιτία θανάτου μετά το κάπνισμα. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 7.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αίτια που συνδέονται με την παχυσαρκία. Στις ΗΠΑ πεθαίνουν 400.000 άνθρωποι ετησίως από αυτή ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι για τους παχύσαρκους 12 φορές μεγαλύτερος.

Ποιες οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία μας;

Όταν το πλεονάζον βάρος υπερβαίνει κατά 30% ή περισσότερο του ιδανικού (περίπου 20-50 κιλά πάνω από το φυσιολογικό), τότε αυξάνουν σημαντικά οι επιπτώσεις στην υγεία. Έτσι, ο κίνδυνος για ανάπτυξη διαβήτη και οστεοαρθρίτιδας πενταπλασιάζεται, ενώ η εμφάνιση υπέρτασης τριπλασιάζεται. Ιδιαίτερα επικίνδυνη θεωρείται η «ανδρικού τύπου» ή «κεντρικού τύπου» παχυσαρκία, που χαρακτηρίζεται από την εκλεκτική εναπόθεση του λίπους στην κοιλιά. Όταν η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 88cm στις γυναίκες ή 102 cm στους άνδρες, ο κίνδυνος μεταβολικών και καρδιαγγειακών επιπλοκών (διαβήτης, διαταραχές των λιπιδίων του αίματος, στεφανιαία νόσος), εγκεφαλικών, αναπνευστικών δυσχερειών, διαταραχής του κύκλου στις γυναίκες, λιπώδους διήθησης του ήπατος και μυοσκελετικών προβλημάτων είναι εξαιρετικά υψηλός. Επιπλέον, οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνά χολολιθίαση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και θρομβοεμβολικά επεισόδια, ενώ έχουν αυξημένη προδιάθεση για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

Υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση και μόνιμη λύση;

Ο αγώνας ενάντια στα κιλά ξεκινά συνήθως από την εφηβική ηλικία και συνεχίζεται για ολόκληρη τη ζωή. Οι δίαιτες έχουν σαν στόχο την απώλεια βάρους θέτοντας περιορισμούς στην πρόσληψη τροφής. Το απογοητευτικό είναι ότι στο 95% των περιπτώσεων τα κιλά θα επανακτηθούν μέσα σε μία πενταετία. Τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων 40 ετών δείχνουν σαφώς, ότι η χειρουργική αντιμετώπιση έχει απόλυτη ένδειξη όταν οι άλλες προσπάθειες έχουν αποτύχει και το βάρος μας είναι περισσότερο από 30 κιλά πάνω από το φυσιολογικό.

Πόσο βάρος χάνεις μετά την επέμβαση;

Τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση οι ασθενείς έχουν χάσει περισσότερο από το 2/3 του αρχικού υπερβάλλοντος βάρους τους, ενώ στους 18 μήνες το βάρος προσεγγίζει σχεδόν το ιδανικό, ανάλογα με την επέμβαση. Παράλληλα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το υπνοαπνοϊκό σύνδρομο και οι αρθρίτιδες υποχωρούν στο 65-95% των περιπτώσεων. Οι ασθενείς ανακτούν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση και έχουν καλύτερη διάθεση και ποιότητα ζωής.

Ο Χ.Κ. Παππής είναι υπεύθυνος του Κέντρου Βαριατρικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Υγεία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της