Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Οικολόγοι Πράσινοι: «Τρεις προτάσεις για τα φάρμακα»

5/1/2011
Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τρεις προτάσεις εισηγούνται οι Οικολόγοι Πράσινοι για τον τομέα του φαρμάκου, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

 

Συγκεκριμένα, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:

 

"Πρώτον, την κατάργηση της αγορανομικής διάταξης που σήμερα προστατεύει τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες από τον ανταγωνισμό των «γενόσημων» φαρμάκων. Πρόκειται για τα φάρμακα των οποίων η ευρεσιτεχνία έχει λήξει και μπορούν να παράγονται ελεύθερα από οποιονδήποτε κατασκευαστή, με μόνη υποχρέωση την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας για τη δημόσια υγεία. Η αγορανομική διάταξη 7/2009 καθορίζει υποχρεωτικά, στο άρθρο 337, τις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων στο 80% της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου. Εκτιμάται ότι, αν ο περιορισμός αυτός καταργηθεί, οι τιμές τους θα μειωθούν ακόμη και στο μισό.

 

Δεύτερον, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, αντί για την εμπορική ονομασία που παραπέμπει σε προϊόν συγκεκριμένης εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό θα επιλέγεται αυτόματα κάθε φορά το φθηνότερο από τα διαθέσιμα όμοια φάρμακα, με βάση τις προσφορές των εταιρειών σε δημόσιο διαγωνισμό.

 

Τρίτον, διασφαλίσεις διαφάνειας για τον ποιοτικό έλεγχο των παρτίδων κάθε φαρμάκου και σαφών κυρώσεων για τις εταιρείες με προβλήματα στα φάρμακά τους”.

 

Πηγή: Αυγή (4/1/2010)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι εικόνες ντροπής σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Συνέντευξη του Δρ Σταύρου Λαλά στην Άννα Μαρία Παπίρη






Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Αττικής: Ζητά συνάντηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν πάρει μεγάλη έκταση, όπως τονίζει
Peifasyn Academy: Νέο live webinar για τις διαταραχές της εντερικής λειτουργίας
Ένα εξειδικευμένο σεμινάριο για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων
Χωρίς τα φαρμακεία θα χάνονταν ζωές
Σύμφωνα με τον D. Hoey, CEO του Αμερικανικού Συλλόγου Κοινοτικών Φαρμακοποιών
Αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ οδηγείται σε πτώχευση για 2η φορά
Αμφίβολο το μέλλον των 1200 καταστημάτων της