Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Οι 9 λόγοι για να τρώμε συχνά όσπρια

12/1/2018 1:21:50 μμ
Η διατροφική τους αξία είναι τεράστια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα όσπρια έχουν τεράστια διατροφική αξία, συνδέονται με τη μακροζωία και πρέπει να τα εντάξουμε άμεσα στη διατροφή μας.

Δείτε τους 9 λόγους για να τα τρώμε συχνά:

  1. Καταπολέμηση της οξείδωσης: Τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή αντιγηραντικών αντιοξειδωτικών.
  2. Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης: Τα όσπρια παρέχουν σχεδόν το ένα πέμπτο της ενεργειακής τους αξίας με τη μορφή σύνθετων υδατανθράκων, των οποίων η μορφή πέψης είναι πολύπλοκη, αργού ρυθμού, με αποτέλεσμα να έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Η διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συνεισφέρει στη μακροπρόθεσμη καλή κατάσταση της υγείας και μπορεί να ωφελήσει και στη ρύθμιση της όρεξης.
  3. Υψηλή περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες: Οι ισοφλαβόνες αλληλεπιδρούν με οιστρογονικούς υποδοχείς στο σώμα και ασκούν ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, περιορίζουν τις καταστάσεις υψηλών οιστρογονικών επιπέδων, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν μια επιπρόσθετη οιστρογονική αύξηση, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά.
  4. Ωφέλημα βακτήρια (προβιοτικά): Τα όσπρια διαθέτουν επαρκή αριθμό προβιοτικών βακτηρίων (όπως Lactobacillus, Bacteroides, Bifidobacteria), τα οποία βελτιώνουν τις λειτουργίες του εντέρου και συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην καλή γαστρεντερική υγεία.
  5. Κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων: Οι ισοφλαβόνες των οσπρίων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου με ποικίλους τρόπους, μεταξύ των οποίων είναι οι αντιοξειδωτικές και οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις που προστατεύουν ενάντια στη σκλήρυνση και στη στένωση των αρτηριών. Έχουν επίσης ευεργετικές επιδράσεις στην ισορροπία της χοληστερόλης.
  6. Καλή υγεία των οστών: Οι ισοφλαβόνες μιμούνται τις επιδράσεις των φυσικών οιστρογόνων στα οστά και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από την οστεοπόρωση, ιδίως σε γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εμμηνόπαυσης και σε εκείνες με χαμηλότερο σωματικό βάρος ή χαμηλότερη πρόσληψη ασβεστίου.
  7. Κατά των ορμονοευαίσθητων καρκίνων: Οι ισοφλαβόνες, αναστέλλοντας τους υποδοχείς οιστρογόνων, μπορούν επιπλέον να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία ενάντια σε ορμονοευαίσθητους καρκίνους, όπως είναι αυτός του μαστού και του προστάτη.
  8. Ενίσχυση μνήμης: Έχει βρεθεί ότι η δίαιτα πλούσια σε ισοφλαβόνες των οσπρίων βελτιώνει τη μνήμη και τη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού σε νεαρούς υγιείς φοιτητές (και στα δύο φύλα), σε άνδρες που βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής φύλου και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι σπουδαιότερες βελτιώσεις παρατηρούνται στην ανάκληση, στη διατήρηση της προσοχής κατά τη διενέργεια κάποιας δραστηριότητας, στο σχεδιασμό δραστηριοτήτων, στην προφορική μνήμη και στην εκμάθηση αντιστροφής κανόνων.
  9. Αυξάνουν τη μακροζωία: Είναι ενδιαφέρον ότι ένας από τους λόγους, για τους οποίους τα όσπρια μας κάνουν να ζούμε περισσότερο, μπορεί να είναι στο ότι δεν περιέχουν κάποια βασικά αμινοξέα, ιδίως τη μεθειονίνη. Ερευνητές προσφάτως πρότειναν ότι η περιορισμένη πρόσληψη μεθειονίνης ενδεχομένως να αυξάνει τη διάρκεια ζωής και μπορεί να είναι το ίδιο ευεργετική με τον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης.

Τα όσπρια, ρεβίθια, φασόλια και φακές, αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, σεληνίου και βιταμινών της ομάδας Β, γιΆ αυτό και συνιστάται η κατανάλωσή τους 1-2 φορές την εβδομάδα.


Πληροφορίες από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τσίχλα μαστίχας sugar free με προβιοτικά και ψευδάργυρο
Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της Servier Hellas για τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους