Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ο πόνος των δοντιών βασανίζει τους Ευρωπαίους

22/11/2023 11:58:36 μμ
Έρευνα - έκπληξη χρηματοδότησε η Haleon
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Aμεση δράση απαιτείται για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων στοματικής υγείας, καθώς η υπερευαισθησία και ο πόνος των δοντιών φαίνεται να αφορούν πολλούς περισσότερους ανθρώπους από το αναμενόμενο και η εμφάνιση πιο σοβαρών συνεπαγόμενων καταστάσεων δείχνει αυξητικές τάσεις. 


Αυτό αποκαλύπτεται από μια επιδημιολογική, πολυκεντρική έρευνα 10ετούς διάρκειας -από τις μεγαλύτερες του είδους της- η οποία διεξήχθη σε 3500 ενήλικες από 7 χώρες της Ευρώπης


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ, της Μαδρίτης, της Βέρνης, της Βόννης, της Πίζας, του Πόρτο και του Κορκ, περίπου το 50% των συμμετεχόντων υποφέρει από υπερευαισθησία των δοντιών, οι περισσότεροι εκ των οποίων πάνω από 2 χρόνια, με την κατάσταση να επηρεάζει την καθημερινότητά τους, τη διατροφή τους και γενικά την ποιότητα ζωής τους. Είναι ενδεικτικό ότι οι πάσχοντες ανέφεραν ότι αποφεύγουν τις τροφές που πυροδοτούν τον πόνο, αλλάζουν τις διατροφικές του συνήθειες και περιορίζουν την κοινωνική τους ζωή.


Εκτός από το εντυπωσιακό μέγεθος του επιπολασμού, εξαιρετικά ανησυχητικό είναι επίσης ότι το 98% εμφάνιζε σημάδια φθοράς στο σμάλτο των δοντιών, ενώ η κατάσταση συνδέθηκε και με την υποχώρηση ούλων.


Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι το πρόβλημα είναι διαδεδομένο και στις 7 χώρες, επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες που μελετήθηκαν, περισσότερο όμως όσους είναι μεταξύ 38-48 ετών, καθώς και ότι μόνο το 50% περίπου λαμβάνει θεραπεία.

Απαιτείται καλύτερη διαχείριση των ασθενών από τους επαγγελματίες υγείας

Η έρευνα, που διενεργήθηκε με τη συμβολή της φαρμακευτικής εταιρείας Haleon, αναδεικνύει την ανάγκη να βελτιωθεί η φροντίδα στοματικής υγείας, με την εταιρεία να δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την εκπαίδευση και την κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας χώρο και θα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και τεχνικές, ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση των ασθενών και να γίνουν καλύτερα αντιληπτές οι ανάγκες τους. 


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Stephen Mason, Υπεύθυνος Στοματικής Υγείας στη Haleon, «μελέτες όπως αυτή συμβάλλουν ώστε να καλυφθούν τα κενά στις γνώσεις και να υποστηρίξουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στοματικής υγείας που μπορούν να ενσωματωθούν σε ευρύτερα προγράμματα πρόληψης. Παρά τον σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ο επιπολασμός της πάθησης έχει αυξηθεί, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθήσουμε στη θεραπεία των ασθενών».


«Είναι ξεκάθαρο από την έρευνα ότι τα αποτελέσματα της φροντίδας υγείας για τις συγκεκριμένες καταστάσεις δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης και χρειάζεται ο κόσμος να ενημερωθεί», επισημαίνει ο συντάκτης της έρευνας και καθηγητής Nicola West.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους