Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Ω-3 λιπαρά οξέα: Ευεργετική η δράση τους έναντι της χρόνιας ρινοκολπίτιδας

17/9/2019 11:07:09 πμ
Δρ Γεώργιος Μοιρέας, πλαστικός χειρουργός προσώπου - ΩΡΛ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ευεργετική επίδραση στην καθυστέρηση της υποτροπής της ρινικής πολυποδίασης φαίνεται να έχουν τα ωμέγα-3, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης. Η γνώση είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί με τη χορήγησή τους μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για συστηματική αγωγή με στεροειδή τα οποία έχουν παρενέργειες.

Οι ερευνητές που ανακάλυψαν την ύπαρξη της σχέσης ισχυρίζονται ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό της συντηρητικής αγωγής για τη θεραπεία των ασθενών με ρινική πολυποδίαση και χρόνια ρινοκολπίτιδα.


Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες εξετάζουν τον ρόλο και τα πιθανά οφέλη τους στην υγεία. Έχει γίνει γνωστό ότι είναι συστατικά των φωσφολιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης με το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (docosahexaenoic acid - DHA), ένα μέλος αυτής της οικογένειας, να είναι ιδιαίτερα υψηλό στον αμφιβληστροειδή, τον εγκέφαλο και το σπέρμα. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα -6 χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για να σχηματίσουν εικοσανοειδή που είναι σημαντικά μόρια με ευρύ πεδίο λειτουργιών στο καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, ανοσοποιητικό και ενδοκρινικό σύστημα του σώματος.


Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν καλά τεκμηριωμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συνεπώς θεραπευτικό δυναμικό σε χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες. Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν τον θεραπευτικό ρόλο τους ως συμπλήρωμα διατροφής σε ορισμένες ασθένειες όπως το άσθμα.


Τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Rhinology and Allergy, έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 δεν μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της ίδιας της ρινικής πολυποδίασης ή τη βαρύτητά της, αλλά η πρόσληψη ωμέγα-3 έχει πολύ σημαντική επίδραση στην καθυστέρηση της εμφάνισης υποτροπής της πολυποδίασης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους