Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Νέες συστάσεις Π.Ο.Υ. για τα λιπαρά στη διατροφή

7/5/2018 11:56:56 πμ
Στην προσπάθεια μείωσης των θανάτων από καρδιαγγειακά προβλήματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου τα κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% και τα λίπη τρανς το 1%, σύμφωνα με το προσχέδιο των νέων συστάσεων που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).


Το όριο του 10% ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Σε μια τυπική καθημερινή κατανάλωση 2.500 θερμίδων, το 10% αντιστοιχεί σε περίπου 25 γραμμάρια κορεσμένων λιπών.


Ενδεικτικά, τα 90 γραμμάρια μοσχαριού περιέχουν περίπου 6,1 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ενώ η ίδια ποσότητα ψαριού περιέχει 3,3 γραμμάρια, του τηγανητού ψαριού 2,8 γραμμάρια και του τυριού 6 γραμμάρια. Ένα φλιτζάνι γάλατος με 1% λιπαρά περιέχει 4,6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ενώ ένα κουταλάκι βουτύρου 2,4 γραμμάρια.


Οι νέες συστάσεις του Π.Ο.Υ. για τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά εντάσσονται στην προσπάθειά του να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιαγγειακές αιτίες παγκοσμίως. Περίπου το ένα τρίτο όλων των θανάτων κάθε χρόνο (σχεδόν 55 εκατομμύρια) είναι καρδιαγγειακής αιτιολογίας και τα λιπαρά αυτά αυξάνουν σημαντικά το συγκεκριμένο κίνδυνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους