Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

COVID-19: Όσοι νοσηλεύτηκαν έχουν περισσότερα αντισώματα
Σύμφωνα με ελληνική μελέτη σε συνεργασία με το National Cancer Institute των ΗΠΑ
Δεν υπάρχει συσχέτιση των ΜΣΑΦ και της ιβουπροφαίνης στην εξέλιξη της νόσου COVID–19
Η ιβουπροφαίνη μπορεί να ληφθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της COVID-19 όπως ο πυρετός και ο πονοκέφαλος

Νέες αποδείξεις ότι τα αβγά δεν αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

7/5/2018 2:25:19 μμ
Δεν χρειάζεται να τα στερούνται οι διαβητικοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα αβγά δεν αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, αποφαίνεται νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Νικ Φουλερ από το Ινστιτούτο Παχυσαρκίας, Διατροφής, 'Αθλησης και Διατροφικών Διαταραχών Boden, είχαν σε προηγούμενη μελέτη εξετάσει κατά πόσο οι συμμετέχοντες είχαν πετύχει να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, είτε έκαναν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αβγά (12 την εβδομάδα), είτε με χαμηλή περιεκτικότητα (λιγότερα από δύο). Τότε δεν είχε προκύψει διαφορά ως προς τους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, μετά από τρεις μήνες.


Οι ίδιοι εθελοντές κλήθηκαν στην παρούσα μελέτη να ακολουθήσουν πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους για επιπλέον τρεις μήνες, κάνοντας υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση αβγών. Ωστόσο, στη συνέχεια για ακόμα έξι μήνες οι συμμετέχοντες υπό ιατρική παρακολούθηση πάντα, συνέχισαν την υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση αβγών.


Σε όλες τις φάσεις, και οι δύο ομάδες δεν εμφάνισαν ανεπιθύμητες αλλαγές στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως η χοληστερόλη, το σάκχαρο και η αρτηριακή πίεση του αίματος) και πέτυχαν ίση απώλεια βάρους ανεξαρτήτως κατανάλωσης αβγών.


«Παρά τις διαφορετικές συμβουλές για το ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αβγών από τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να στερούνται τα αβγά στο πλαίσιο μια υγιεινής διατροφής», εξηγεί ο Δρ Φουλερ. Και προσθέτει ότι «η διατροφή που έκαναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχε υποκαταστήσει τα κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο, με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, όπως το ελαιόλαδο».


Ενώ τα αβγά είναι πηγή διατροφικής χοληστερόλης και οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης, η νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση αβγών έχει μικρή επίπτωση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.


Τα αβγά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών και μπορούν μεταξύ άλλων να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πρόσληψης λιπαρών και υδατανθράκων, ενώ έχει αποδειχθεί ότι κάνουν καλό στην υγεία των ματιών και της καρδιάς, των αγγείων, ενώ είναι επωφελή και κατά την κύηση.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στην Ευρωκλινική Αθηνών






Σχετικά άρθρα

Plant Based Conference 2020: Για πρώτη φορά ένα συνέδριο που εξερευνά τις ανάγκες για Plant Based προϊόντα
Πώς επηρεάζεται η βιομηχανία τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής, φαρμάκων, καλλυντικών και απορρυπαντικών;
Νέα Εποχή για τους Ασθενείς με Σπάνια Νοσήματα
Εγκαινιάζει ο Σύλλογος 95, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς
Αποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ
Η καθολική χρήση τους έχει και οικονομικά οφέλη δείχνουν οι νέες μελέτες