Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του μελανώματος

16/7/2013 12:40:09 μμ
Ο συνδυασμός ενός B-RAF αναστολέα (Dabrafenib) και ενός ΜΕΚ-αναστολέα (Trametinib), καθώς και ένα μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της πρωτεΐνης PD-1 (nivolumab) δίνουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Δυο νέα φάρμακα εγκρίθηκαν από τον FDA των ΗΠΑ και τον ΕΜΑ της Ε.Ε., πριν από ένα μήνα: το Dabrafenib που είναι φάρμακο της ομάδας των B-RAF αναστολέων, όπως είναι το Vemurafenib, και το Trametinib που είναι ΜΕΚ-αναστολέας. Ουσιαστικά με αυτά τα φάρμακα μπλοκάρεται το σήμα που ενεργοποιεί το μονοπάτι της μεταστατικής νόσου και προκαλείται καταστροφή (απόπτωση) των καρκινικών κυττάρων και βελτίωση της νόσου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο συνδυασμό των 2 αυτών φαρμάκων. Βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ASCO πριν από 1 μήνα, το 76% των αρρώστων έδειξαν σημαντική βελτίωση της νόσου, ενώ το υπόλοιπο 24% πέτυχε σταθεροποίησή της. Το 41% ήταν ελεύθερο από νέες μεταστάσεις για περισσότερο από ένα έτος, η δε τοξικότητα του συνδυασμού ήταν μικρότερη από ό,τι κάθε φάρμακο μόνο του.


Μια άλλη σημαντική πρόοδος είναι στον τομέα της ανοσοθεραπείας, που πιθανόν να αποτελεί τη λύση στη θεραπεία του μελανώματος. Δημοσιεύθηκαν και ανακοινώθηκαν αποτελέσματα με ένα νέο φάρμακο, το Nivolumab. Το Nivolumab είναι μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της πρωτεΐνης PD-1 (programmed death-1).Οι ανταποκρίσεις ήταν 31% και πιο γρήγορες, από ό,τι με το Ipilimumab, στο οποίο ανταποκρίνονται μόνο το 10% των ασθενών, ενώ το 40% των αρρώστων ήταν στη ζωή 3 χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας!

 


«Τώρα δοκιμάζονται συνδυασμοί ανοσοθεραπείας με B-RAF αναστολείς που φαίνεται ότι θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα. Όσοι ασχολούμαστε με το μελάνωμα πιστεύουμε ότι το μεταστατικό μελάνωμα θα αντιμετωπίζεται σαν μια χρόνια νόσος με τους συνδυασμούς των φαρμάκων, όπως σήμερα αντιμετωπίζεται το AIDS.», δήλωσε ο Δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, παθολόγος-ογκολόγος, διευθυντής Α’ της Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου, στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για το Μελάνωμα από το ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου


 

Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"