Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα θεραπεία για τον ανθεκτικό καρκίνο του μαστού

27/5/2014 2:32:08 μμ
Αφορά 1 ασθενή στις 4
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Επιστήμονες από το Εργαστήριο Cold Spring Harbor της Νέας Υόρκης ελπίζουν ότι θα δημιουργήσουν μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού που είναι θετικός στην πρωτεΐνη HER2.

Αφορά 1 ασθενή στις 4 στις οποίες ο καρκίνος υπερεκφράζει μία πρωτεΐνη που ονομάζεται HER2. Προς το παρόν το φάρμακο Herceptin είναι η θεραπεία εκλογής, αλλά δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από διάστημα κάποιων χρόνων ο καρκίνος γίνεται ανθεκτικός στη θεραπεία.

Έτσι, ο καρκίνος που είναι θετικός στην πρωτεΐνη HER2 έχει χειρότερη πρόγνωση από άλλους τύπους του καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι βρήκαν τρόπο να αναστέλλουν μία άλλη πρωτεΐνη, που ονομάζεται PTP1B, η οποία επίσης υπερεκφράζεται σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού θετικό στην πρωτεΐνη HER2. Ο καθηγητής Nicholas Tonks και η ομάδα του αντιμετώπισαν ποντίκια με καρκίνο του μαστού θετικό στην πρωτεΐνη HER2, με έναν αναστολέα της πρωτεΐνης PTP1B, που ονομάζεται MSI-1436 (trodusquemine). Παρατήρησαν λοιπόν ότι σταμάτησαν να μεγαλώνουν οι όγκοι και αποφεύχθηκε η μετάσταση στον πνεύμονα.

Ο Δρ. Nicholas Tonks είχε ανακαλύψει το ένζυμο PTP1B πριν 25 χρόνια και έκτοτε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στους ερευνητές κυρίως όσον αφορά στη δημιουργία φαρμάκων. Μάλιστα οι ειδικοί θεωρούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μάχη κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

vita.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που καταγράφει απόψεις των φαρμακοποιών
Το πρώτο που μπλοκάρει την ιντερλευκίνη-23






Σχετικά άρθρα

Πέντε τύπους μη προσήλωσης στην αγωγή αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα
Με βάση την πλατφόρμα ATLAS που συγκεντρώνει δεδομένα από 23 χώρες
Το 16% των Ελλήνων συνεχίζουν να λαμβάνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή
Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τον Ν. Σύψα
Johnson & Johnson: Έγκριση σε καινοτόμο χάπι κατά της ψωρίασης
Το πρώτο που μπλοκάρει την ιντερλευκίνη-23
Τα πλεονεκτήματα των 5 καναλιών διάθεσης ΦΥΚ προς τους δικαιούχους
Γράφει ο Στέλιος Λιναρδάκης, CEO UNILOG S.A.