Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Λάμπρος Πολυμενάκος

23/3/2010
Συμπαραγωγός των παραδοσιακών και βιολογικών τροφίμων του «Οίκου Αδαμαντίνα»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Όταν η γνώση των κανόνων υγιεινής διατροφής και διαβίωσης συναντά το µεράκι για τη διάσωση των παραδοσιακών συνταγών της ελληνικής κουζίνας, τότε αυτό που προκύπτει είναι µια επιχείρηση παραδοσιακών και βιολογικών τροφίµων που συνδυάζει τη γαστρονοµική παράδοση µε τη διασφαλισµένη ποιότητα.

 

Ο βραβευµένος «Οίκος Αδαµαντίνα» που ίδρυσε το 2007 ο φαρµακοποιός Λάµπρος Πολυµενάκος στη Γλυκόβρυση Λακωνίας µαζί µε το φίλο του Χρήστο Παρδάλη, αποτελεί ζωντανό παράδειγµα αυτού του συνδυασµού.

 

Όλα τα προϊόντα του, από τα ζυµαρικά και τα κουλουράκια, µέχρι τα παξιµάδια, το µέλι, τις ελιές και το λάδι, παράγονται µε βάση τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς –όπως φανερώνει εξάλλου και η επωνυµία της επιχείρησης– έχουν ως πρώτη ύλη αγνά βιολογικά προϊόντα της Λακωνίας και είναι σύµφωνα µε τα πιο αυστηρά πρότυπα ποιότητας.

 

Όπως υπογραµµίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Πολυµενάκος, το σλόγκαν της εταιρείας είναι «παραδοσιακά ναι, πρόχειρα όχι», ενώ ο ίδιος γνωρίζει καλά ως φαρµακοποιός πόσο πολύτιµα είναι τα παραδοσιακά και ποιοτικά τρόφιµα για την υγεία µας. Ακόµη κι αν προκειµένου να τα παράγει, πρέπει να µοιράζει το χρόνο του µεταξύ του φαρµακείου και του διαρκώς αναπτυσσόµενου «Οίκου Αδαµαντίνα».

 

 

Ας ξεκινήσουµε κ. Πολυµενάκο τη συζήτησή µας γνωρίζοντάς σας λίγο καλύτερα. Καταρχάς, είστε Λάκωνας ως προς την καταγωγή;

 

Ναι, είµαι Λάκωνας. Έχω γεννηθεί στους Μολάους Λακωνίας.

 

Πώς αποφασίσατε να γίνετε φαρµακοποιός και πού είναι το φαρµακείο σας;

 

Πάντα µου άρεσαν οι σχολές των επιστηµών υγείας. Έτσι, όταν έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις πέρασα στη Φαρµακευτική Σχολή Θεσσαλονίκης. Διατηρώ φαρµακείο στη Γλυκόβρυση Λακωνίας από το 1988.

 

Ας πάµε τώρα δύο χρόνια πίσω, στην αρχή του «Οίκου Αδαµαντίνα». Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;

 

Εγώ και ο Χρήστος Παρδάλης θέλαµε να δηµιουργήσουµε µια επιχείρηση που θα συνδυάζει την παράδοση µε το σύγχρονο τρόπο ζωής. Έτσι δηµιουργήσαµε τον «Οίκο Αδαµαντίνα», ο οποίος βασίζεται στις παραδοσιακές συνταγές, αλλά αξιοποιώντας σύγχρονες µεθόδους παρασκευής που εξασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων. Εξάλλου, το σλόγκαν της εταιρείας είναι «παραδοσιακά ναι, πρόχειρα όχι».

 

Και γιατί «Αδαµαντίνα»;

 

Αυτό θα µπορούσε να είναι το όνοµα της γιαγιάς του καθενός από εµάς. Μιας γιαγιάς της οποίας τις συνταγές κληρονοµήσαµε, έτσι ώστε να δηµιουργήσουµε µε σύγχρονο τρόπο όλα αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα.

 

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας µε τον κ. Χρήστο Παρδάλη; Πώς γνωριστήκατε;

 

Με το Χρήστο είµαστε φίλοι πάρα πολλά χρόνια. Γνωριζόµαστε από το ξεκίνηµά του φαρµακείου µου στη Γλυκόβρυση. Οι απόψεις µας ταυτίζονταν σε πάρα πολλά θέµατα και ειδικά σε ό,τι αφορούσε στη φιλοσοφία της συγκεκριµένης επιχείρησης. Ο Χρήστος είναι γνώστης της αγοράς, καθώς ασχολείται χρόνια µε επιχειρήσεις.

 

Από πού προήλθε η χρηµατοδότηση της επιχείρησής σας;

 

Ενταχθήκαµε σε ένα αναπτυξιακό πρόγραµµα επιδότησης και φυσικά χρησιµοποιήσαµε και ίδια κεφάλαια.

 

Εξειδικεύεστε στην παραγωγή χειροποίητων παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων. Συγκεκριµένα, ποια προϊόντα παράγετε;

 

Στον «Οίκο Αδαµαντίνα» παράγουµε παραδοσιακά και βιολογικά ζυµαρικά, µεταξύ των οποίων και σπαγγέτι, καθώς και χειροποίητα παραδοσιακά και βιολογικά κουλουράκια. Επίσης, διαθέτουµε µέλι, λάδι, ελιές και παξιµάδια.

 

Από πού έχετε πάρει τη συνταγή, ή τις συνταγές, για τα παραδοσιακά ζυµαρικά σας;

 

Γι’ αυτές είχε φροντίσει η γιαγιά Αδαµαντίνα, αφού είναι οι δικές της συνταγές που µεταφέρθηκαν –µέσω των γονιών µας– αναλλοίωτες σε εµάς. Πάντως, εδώ που τα λέµε, το µυστικό στη συνταγή είναι απλό: φρέσκο γάλα, φρέσκα αβγά, φρέσκος χυµός πορτοκαλιού και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Με τέτοια υλικά, τα οποία εξάλλου αφθονούν στην πλούσια λακωνική γη, είναι αδύνατον να µην παράγουµε νόστιµα, υγιεινά και θρεπτικά προϊόντα.

 

Ποια βήµατα ακολουθείτε κατά την παρασκευή των προϊόντων σας στο εργαστήριο;

 

Το πρώτο και πιο σηµαντικό βήµα είναι η εύρεση και στη συνέχεια η προµήθεια των σωστών πρώτων υλών.

Ένα άριστα εκπαιδευµένο προσωπικό είναι υπεύθυνο για την τήρηση των κανόνων παραγωγής. Όλα τα προϊόντα µας, καθώς και οι πρώτες ύλες µας, ελέγχονται από το εργαστήριο ελέγχου τροφίµων που βρίσκεται στους Μολάους και µε το οποίο είµαστε σε συνεχή συνεργασία.

 

Από πού προµηθεύεστε τα υλικά σας και πώς διασφαλίζεται η ποιότητά τους;

 

Ο «Οίκος Αδαµαντίνα» προµηθεύεται τα υλικά του από παραγωγούς της περιοχής µας. Σε αυτό είµαστε τυχεροί, καθώς βρισκόµαστε σε έναν τόπο όπου παράγονται σε αφθονία οι πρώτες ύλες που χρησιµοποιούµε: γάλα, αβγά, πορτοκάλια (όλο το χρόνο) και παρθένο ελαιόλαδο. Όσο για την ποιότητά τους, αυτή διασφαλίζεται µέσω της πιστοποίησής τους κατά τα πρότυπα ποιότητας HACCP και ISO.

 

Εσείς προσωπικά έχετε φτιάξει µικρά χειροποίητα κουλουράκια;

 

Βεβαίως! Εγώ µε το Χρήστο Παρδάλη κάνουµε πράξη κάθε καινούργια συνταγή. Κάνουµε πρώτα τις απαραίτητες δοκιµές και µετά βγάζουµε τη συγκεκριµένη συνταγή σε µαζική παραγωγή.

 

Στο διαγωνισµό ΕΒΓΕ 2008 κερδίσατε το πρώτο βραβείο συσκευασίας στην κατηγορία τροφίµων και µη αλκοολούχων ποτών. Πώς εµπνευστήκατε αυτή τη συσκευασία;

 

Τη συσκευασία την εµπνευστήκαµε ύστερα από το ταξίδι που πραγµατοποιήσαµε στην Ιταλία, προκειµένου να προµηθευτούµε τις µηχανές παραγωγής ζυµαρικών. Πήραµε τότε κάποιες ιδέες και καταλήξαµε, σε συνεργασία µε το σχεδιαστή µας στην Ελλάδα, σε αυτή την εξαιρετική συσκευασία η οποία, εκτός του ότι διαθέτει υπέροχο design, µας εξασφαλίζει και τη σωστή φύλαξη των προϊόντων µας.

 

Εσείς πάντως µοιράζετε το χρόνο σας µεταξύ φαρµακείου και «Οίκου Αδαµαντίνα». Πώς τα καταφέρνετε;

 

Πάντα πίστευα ότι ο άνθρωπος διαφέρει από τα υπόλοιπα έµβια όντα γιατί ξέρει και διαχειρίζεται το χρόνο. Έτσι, εκµεταλλευόµενος και τα πλεονεκτήµατα που µας δίνει ο τρόπος ζωής στην επαρχία, είναι αρκετά εφικτό για µένα να τα προλαβαίνω και τα δύο. Άλλωστε, το φαρµακείο µου απέχει µόλις 500 µέτρα από τον «Οίκο Αδαµαντίνα».

 

Με τις ιδιότητές σας του φαρµακοποιού αλλά και του παραγωγού βιολογικών προϊόντων, ποια είναι η γνώµη σας για τις διατροφικές συνήθειες στη χώρα µας;

 

Πιστεύω ότι κατά τα προηγούµενα χρόνια υπήρχε µια έξαρση των πρόχειρων, γρήγορων και όχι καλής ποιότητας τροφών. Αποτέλεσµα αυτού του τρόπου διατροφής ήταν η εκδήλωση προβληµάτων υγείας στον πληθυσµό τα οποία, σε συνδυασµό µε το σύγχρονο τρόπο ζωής, οδηγούσαν σε ένα νοσηρό αδιέξοδο (βλέπε παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιοπάθειες κ.ά.).

Σήµερα ωστόσο πιστεύω ότι, λόγω και της συνεχούς πληροφόρησης, οι άνθρωποι έχουν στραφεί κατά ένα µεγάλο βαθµό στην υγιεινή διατροφή, η οποία και βρίσκει το νόηµά της στα παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα.

 

Ολοκληρώνοντας, ποια είναι τα σχέδιά σας για το µέλλον;

 

Υπάρχουν αρκετές φιλοδοξίες για το µέλλον. Αυτή την εποχή σχεδιάζουµε να φέρουµε και κάποια καινούρια προϊόντα που θα πωλούνται αποκλειστικά στο φαρµακείο για την προώθηση της ισορροπηµένης και υγιεινής διατροφής.

Προς το παρόν όµως, αυτό που θέλουµε είναι να καθιερωθεί ο «Οίκος Αδαµαντίνα» στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή ως µια εταιρεία της οποίας η επωνυµία είναι ταυτόσηµη µε τα προϊόντα ποιότητας και ευθύνης. 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση






Σχετικά άρθρα

Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας