Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Καταστροφικά για την υγεία τα θερμόμετρα με υδράργυρο

11/10/2013 6:50:08 μμ
Έκκληση για την κατάργησή τους απευθύνει ο ΠΟΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τη σταδιακή κατάργηση των θερμομέτρων και των συσκευών για τη μέτρηση της πίεσης που περιέχουν υδράργυρο επιδιώκει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και για το σκοπό αυτό ενώνει τις δυνάμεις του με τον οργανισμό Health Care without Harm, ένα διεθνή συνασπισμό οργανώσεων σε περισσότερες από 50 χώρες που επικεντρώνεται στη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας διασφαλίζοντας την προστασία της ανθρώπινης υγείας και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.


Η επιχείρηση υπό τον τίτλο "Για τη μέριμνα χωρίς υδράργυρο έως το 2020" εγκαινιάστηκε με την υπογραφή χθες της Σύμβασης της Μινιμάτα για τον υδράργυρο. Η σύμβαση της Μινιμάτα επιτρέπει τη χρήση υδραργύρου στα θερμόμετρα έως το 2020, με μερικές εξαιρέσεις που μπορεί να παρατείνουν αυτή την προθεσμία έως το 2030, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ωστόσο ότι οι συνέπειες στην υγεία από τον υδράργυρο "είναι τόσο σοβαρές που όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να σεβαστούν την ημερομηνία του 2020 που ορίζεται στη σύμβαση".

"Με την υπογραφή της Σύμβασης της Μινιμάτα για τον υδράργυρο θα κάνουμε πολλά για την οριστική προστασία του κόσμου από τις καταστρεπτικές συνέπειες του υδραργύρου στην υγεία", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δρ Μάργκαρετ Τσαν και συμπλήρωσε: "Ο υδράργυρος είναι ένα από τα δέκα βασικά χημικά στοιχεία που είναι πολύ ανησυχητικά για τη δημόσια υγεία".

Η Σύμβαση δίνει κατευθύνσεις στις χώρες που καλούνται να λάβουν μέτρα για να εξαλείψουν κυρίως τη χρήση των πιο βλαβερών μορφών του υδραργύρου. Ο ΠΟΥ και η εταίροι του στον τομέα της υγείας θα καταβάλουν προσπάθειες να εξαλείψουν σταδιακά τα τοπικά αντισηπτικά και τα καλλυντικά που περιέχουν υδράργυρο.


Ο υδράργυρος και οι διάφορες ενώσεις του προκαλούν "ανησυχία για την παγκόσμια δημόσια υγεία και επιφέρουν μια ολόκληρη σειρά σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία", υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, αναφέροντας "νευρολογικές εγκεφαλικές βλάβες, κυρίως στους νέους". Ο υδράργυρος μπορεί επίσης να προκαλέσει βλαβερές συνέπειες στα νεφρά και το πεπτικό σύστημα, επισημαίνει ο ΠΟΥ.


Ο ΠΟΥ προτίθεται επίσης να επεξεργαστεί μέτρα για τη σταδιακή εξάλειψη της χρήσης του μετάλλου αυτού στα οδοντικά αμαγάλματα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους