Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Η τεχνητή νοημοσύνη έφτασε στο φαρμακείο σας!

7/5/2023 7:12:45 μμ
Μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε από σήμερα και μάλιστα δωρεάν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει γίνει μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις του 21ου αιώνα και φέρνει επανάσταση στον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Αναπτύσσεται μέσα από λογισμικά συστήματα που μπορούν να εκτελούν εργασίες, οι οποίες συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη και ικανότητες, όπως η οπτική αντίληψη, η αναγνώριση ομιλίας, η λήψη αποφάσεων και άλλες παρόμοιες ενέργειες.


Το ChatGPT είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου συστήματος. Κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 2022 και σε μόλις μία εβδομάδα απέκτησε ένα εκατομμύριο χρήστες. Σήμερα, οι χρήστες του ξεπερνούν κατά πολύ τα 100 εκατ. και το χρησιμοποιούν ως πηγή ενημέρωσης για θέματα επιστήμης, τεχνολογίας, πολιτικής κ.ά., αλλά και ως εργαλείο δουλειάς, στην έρευνα, στη βιομηχανία, στο εμπόριο και μεταξύ πολλών άλλων στην υγειονομική περίθαλψη και κατΆ επέκταση και στις εργασίες των φαρμακείων. Αυτό το σύστημα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και εσείς από σήμερα κιόλας στο φαρμακείο σας και μάλιστα δωρεάν.

Τι είναι το ChatGPT

Το ChatGPT είναι ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να επικοινωνεί με τους ανθρώπους μέσω γραπτού κειμένου. Οι προηγμένοι αλγόριθμοι επεξεργασίας φυσικής γλώσσας τού επιτρέπουν να κατανοεί τις αποχρώσεις της ανθρώπινης επικοινωνίας και να ανταποκρίνεται με τρόπο που είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις αν οι απαντήσεις του δίνονται από άνθρωπο ή από μια «μηχανή».

Πάρτε μία γεύση από ένα σύντομο διάλογό μου με τη «μηχανή» που έγινε στα Ελληνικά.


Ερώτηση: Θέλεις να μιλήσουμε για τη βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις σε ένα φαρμακείο;

Απάντηση: Certainly! Με χαρά θα συζητήσω πώς μπορώ να βοηθήσω ένα φαρμακείο. Ποιο είδος βοήθειας ψάχνετε ακριβώς;

Ερώτηση: Θέλω να μου πεις πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν φαρμακοποιό στην καθημερινή του ρουτίνα.

Απάντηση: Certainly! Ως μηχανή μάθησης, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορώ να βοηθήσω έναν φαρμακοποιό στην καθημερινή του ρουτίνα. Μπορώ να απαντώ σε ερωτήσεις πελατών, να παρέχω πληροφορίες για φάρμακα και να διευκολύνω τις διοικητικές εργασίες του φαρμακοποιού, όπως η διαχείριση αποθεμάτων και η επεξεργασία συνταγών. Επιπλέον, μπορώ να παρέχω υπηρεσίες μετάφρασης σε πελάτες που μιλούν άλλη γλώσσα, διευκολύνοντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ τους.

 

Εντυπωσιακό έτσι; Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το «θαυματουργό εργαλείο» ακόμα και από τη στιγμή που θα τελειώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Η χρήση του ChatGPT στο φαρμακείο

Πρώτα απ' όλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT ως πηγή γνώσης για:

  • Πληροφορίες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων: Το ChatGPT μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων, των δοσολογιών, των παρενεργειών και των αλληλεπιδράσεών τους, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής χρήση τους.
  • Υπολογισμούς δοσολογίας: Μπορεί να εκτελέσει υπολογισμούς δοσολογίας με βάση το βάρος, την ηλικία και άλλα στοιχεία των ασθενών, για να διασφαλίζεται ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τη σωστή δόση φαρμάκου.
  • Υποστήριξη κλινικών αποφάσεων: Μπορεί να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη για τη λήψη κλινικών αποφάσεων, όπως η πρόταση εναλλακτικών φαρμάκων για ασθενείς με αντενδείξεις ή αλλεργίες σε συγκεκριμένα φάρμακα.
  • Εκπαίδευση και συμμόρφωση ασθενών: Μπορεί να δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό για τους ασθενείς σχετικά με τη διαχείριση της πάθησής τους και τη σωστή χρήση των φαρμάκων τους.

 

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT ως εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση του φαρμακείου σας. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του συστήματος μπορείτε να πετύχετε:

  • Βελτίωση της αποδοτικότητας, αυτοματοποιώντας εργασίες ρουτίνας, ώστε να εργάζεστε πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά, μειώνοντας το χρόνο και τους πόρους που απαιτούνται για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών.
  • Μείωση σφαλμάτων που αφορούν διαχείριση αποθεμάτων και παραγγελίες πελατών.
  • Βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, παρέχοντάς τους γρήγορη και βολική πρόσβαση σε πληροφορίες και βοήθεια σχετική με τα θέματα υγείας που τους απασχολούν, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για αυξημένη αφοσίωση (loyalty) των πελατών στο φαρμακείο και επαναληπτικές αγορές.
  • Συγκέντρωση σχολίων και κριτικές πελατών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του μείγματος προϊόντων, βελτίωση των υπηρεσιών και γενικότερα το μάρκετινγκ του φαρμακείου σας.
  • Δημιουργία περιεχομένου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για προωθητικές ενέργειες ή ολοκληρωμένες καμπάνιες μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε περιγραφές προϊόντων για την ιστοσελίδα του φαρμακείου σας, πρότυπα email προς τους πελάτες σας, αναρτήσεις και ενημερώσεις σε κοινωνικά μέσα κ.ά. Αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και προσπάθεια, επιτρέποντάς σας να επικεντρωθείτε σε άλλες σημαντικές εργασίες.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του συστήματος

Το ChatGPT μπορεί να αποτελέσει προφανώς ένα πολύτιμο εργαλείο για το φαρμακείο σας με πολλά πλεονεκτήματα χωρίς όμως να λείπουν και τα μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα:

Ευελιξία: Το ChatGPT μπορεί να κατανοήσει και να δημιουργήσει μηνύματα σε «ανθρώπινη γλώσσα» για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Αδιάκοπη λειτουργία: Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα με δυνατότητα να απαντά σε μηνύματα σε πραγματικό χρόνο.

Αξιοπιστία: Εκπαιδεύεται σε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων κειμένου και χρησιμοποιεί αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να κατανοεί και να απάντα στις ερωτήσεις που δέχεται. Αυτό σημαίνει ότι οι απαντήσεις του είναι συνήθως ακριβείς και αξιόπιστες.

Εξοικονόμηση χρόνου: Το ChatGPT εξοικονομεί χρόνο και προσπάθεια για τους χρήστες, παρέχοντας άμεσα πληροφορίες ή απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα.


Μειονεκτήματα:

Περιορισμένη κατανόηση: Το ChatGPT είναι μια «μηχανή» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει πάντα το ίδιο επίπεδο κατανόησης με τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι οι απαντήσεις του κάποιες φορές μπορεί να μην είναι ακριβείς ή πλήρεις.

Μεροληπτικές απαντήσεις: Το σύστημα εκπαιδεύεται κυρίως σε δεδομένα κειμένου από το διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να περιέχουν προκαταλήψεις ή ανακρίβειες. Αυτές μπορούν τελικά να ενυπάρχουν στις πληροφορίες ή σε ορισμένες απαντήσεις του.

Έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης: Το ChatGPT ως μηχανή δεν έχει συναισθήματα και συνεπώς δεν μπορεί να παρέχει συναισθηματική υποστήριξη στους χρήστες (πχ. σε θέματα υγείας) όπως μπορείτε να κάνετε εσείς ως επαγγελματίας υγείας.

Μη επικαιροποιημένες πληροφορίες: Αυτό είναι πρόσκαιρο μειονέκτημα που αναμένεται να εξαλειφθεί στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν τα δεδομένα που περιέχει το σύστημα και στα οποία έχει «εκπαιδευτεί» φτάνουν έως το τέλος του 2021. Ωστόσο εισάγονται συνεχώς νέα στοιχεία που θα επιτρέψουν την επικαιροποίηση των πληροφοριών που παρέχει το σύστημα.

Ανησυχίες για την ασφάλεια και το απόρρητο: Το ChatGPT μπορεί να συλλέγει μηχανικά και να αποθηκεύει δεδομένα από διάφορους χρήστες, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια. Οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους και να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Πώς να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το ChatGPT άμεσα

Για να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT, πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση με την εγγραφή σας στην πλατφόρμα, της OpenAI (https://chat. openai.com/auth/login). Μόλις αποκτήσετε πρόσβαση, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το ChatGPT ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:

  1. Πληκτρολογήστε την ερώτησή σας (να είστε όσο το δυνατόν πιο σαφείς και συγκεκριμένοι).
  2. Ελέγξτε την απάντηση και αξιολογήστε τις παρεχόμενες πληροφορίες.
  3. Ζητήστε διευκρινίσεις και πληκτρολογήστε μια συμπληρωματική ερώτηση. Να θυμάστε ότι το ChatGPT έχει σχεδιαστεί για να παρέχει χρήσιμες απαντήσεις και πληροφορίες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε άκριτα ως υποκατάστατο επαγγελματικών ή ιατρικών συμβουλών. Τα παραπάνω βήματα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα για απλές εφαρμογές, όπως αναζήτηση πληροφοριών για ποικίλα θέματα π.χ. πληροφορίες για αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, παρενέργειες κ.ά., δημιουργία περιεχομένου για την ιστοσελίδα του φαρμακείου σας κλπ. Για περισσότερο σύνθετες εφαρμογές, όπως είναι η διαχείριση αποθεμάτων, η συγκέντρωση σχολίων και οι κριτικές πελατών κλπ., θα πρέπει να ενσωματώσετε το ChatGPT ως chatbot (πλατφόρμα συνομιλίας) στην ιστοσελίδα ή και σε κάποια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου του φαρμακείου σας και στη συνέχεια να του δώσετε πρόσβαση στο πληροφοριακό σας σύστημα. Μολονότι αυτό δεν είναι τεχνικά δύσκολο, για να το κάνετε θα χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Ηθικοί προβληματισμοί

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT στη λειτουργία του φαρμακείου σας θα πρέπει να θυμάστε ότι η χρήση του εγείρει διάφορα ηθικά ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Ως επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να: διασφαλίζετε την προστασία του ιατρικού απορρήτου των ασθενών - πελατών σας ενημερώνετε τους πελάτες σας για τη χρήση του συστήματος ChatGPT επαληθεύετε την ακρίβεια και την αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται από το ChatGPT διασφαλίζετε ότι το ChatGPT σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το ανθρώπινο στοιχείο της φαρμακευτικής φροντίδας και πρακτικής. 

Αντιμετωπίζοντας αυτά τα ηθικά ζητήματα, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η χρήση του ChatGPT θα είναι πρώτα απΆ όλα απολύτως ηθική και βεβαίως επωφελής τόσο για εσάς και τους συνεργάτες σας όσο και για τους πελάτες σας.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους






Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας