Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η γρίπη είναι ένα παρεξηγημένο νόσημα

12/11/2018 10:26:16 πμ
Πρόταση των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής για τις εγγραφές στα σχολεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Αστοχη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κώστας Νταλούκας, την προσκόμιση στα σχολεία φωτοτυπίας του βιβλιαρίου υγείας για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων ως προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητών, βρεφών και νηπίων.


Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο εκπαιδευτικός είναι σε θέση να κρίνει για την ηλικία του κάθε παιδιού, ποια είναι τα εμβόλια που θα έπρεπε να έχει κάνει. «Προφανώς όχι γιατί δεν είναι η ειδικότητα του. 'Αρα η πρόταση που εμείς κάνουμε ως Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων προς το υπουργείο Παιδείας, είναι να φτιαχτεί μία φόρμα με τα εμβόλια της κάθε σχολικής χρονιάς, και με βάση αυτή τη φόρμα να κρίνεται η εγγραφή του παιδιού.


Διότι αλλιώτικα είτε πάει ένα βιβλιάριο υγείας παιδιού, το οποίο θα έχει συμπληρωμένα όλα τα κουτάκια ή μερικά από τα κουτάκια, δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να κρίνει ποιο θα έπρεπε να έχει κάνει για την ηλικία του και αν το παιδί είναι πλήρως εμβολιασμένο», τονίζει ο κ. Νταλούκας στο Πρακτορείο FM.


Συμπληρώνει δε ότι αυτή η φόρμα θα υπογράφεται από τον παιδίατρο του παιδιού, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για την εγκυρότητά της.

Η γρίπη είναι ένα παρεξηγημένο νόσημα

Ο κόσμος δεν είναι τόσο πολύ ενημερωμένος σχετικά με τη σοβαρότητα της γρίπης ούτε για το εμβόλιο, αναφέρει ο παιδίατρος: «Η γρίπη είναι παρεξηγημένο νόσημα. Είναι μία πολύ σοβαρή νόσος που σε στέλνει στο νοσοκομείο και σκοτώνει όχι μόνο ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δεν υπάρχει άλλο νόσημα για το οποίο να υπάρχει εμβόλιο και να σκοτώνει τόσο κόσμο».


Αν και το αντιγριπικό εμβόλιο δεν έχει την αποτελεσματικότητα που έχουν τα άλλα εμβόλια, καθώς στα παιδιά είναι γύρω στο 60% και στους ενήλικες γύρω στο 25%, είναι –τονίζει ο κ. Νταλούκας– «το μοναδικό μέτρο που έχουμε πέρα από την υγιεινή των χεριών ή οποιοδήποτε άλλο. Πέρσι που επεκτάθηκε ο εμβολιασμός, αποδείχτηκε ότι μειώθηκαν και οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία».


Όσον αφορά τις καμπάνιες από τους αρμόδιους φορείς για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο κ. Νταλούκας λέει ότι δεν έχουν γίνει σοβαρές καμπάνιες για το αντιεμβολιαστικό κίνημα από το υπουργείο Υγείας. «Λέγονται πράγματα, αλλά είναι πολύ χλιαρά και δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα έπρεπε να έχουν προς τον κόσμο».

Οδηγίες προς γονείς

Οι γονείς, κατά τον κ. Νταλούκα, θα πρέπει:

  • να μη φοβούνται να αερίσουν το σπίτι και να εκθέσουν τα παιδιά τους στο κρύο
  • να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι
  • να μάθουν στα παιδιά τους να πλένουν τα χέρια τους, που είναι και το σημαντικότερο μέτρο για την αποφυγή και τη διακοπή αυτής της «αλυσίδας» της γρίπης
  • να εμβολιάζονται και οι ίδιοι και όλο το περιβάλλον που έρχεται σε επαφή με μωρά κάτω του έτους και πολύ περισσότερο κάτω των έξι μηνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους