Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022

Η φαρμακευτική αγορά καταρρέει λόγω των ατασθαλιών στη συνταγογράφηση

27/9/2018 1:04:18 μμ
Απάντηση του ΣΦΕΕ στις παραβάσεις που αποκάλυψε ο ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αγανακτισμένος δηλώνει ο ΣΦΕΕ, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήγε ο ΕΟΠΥΥ για παραβατικές συμπεριφορές στη συνταγογράφηση και πώληση φαρμάκων και ειδών υγείας (δείτε εδώ περισσότερα).


Αν και χαιρετίζει την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ για τον εντοπισμό και την εξάλειψη αυτών των κακοδιαχειρίσεων, ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η φαρμακευτική αγορά έχει οδηγηθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω της ανεπαρκούς δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και των «ατασθαλιών διαφόρων επιτήδειων».


Εξηγεί ότι από τη μία η λογική των clawback έχει οδηγήσει την πολιτεία να αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνη ορθολογικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και από την άλλη οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει να διαθέτουν πλέον 1 στα 3 φάρμακα δωρεάν (από 1 στα 4 το 2017), καλύπτοντας μεταξύ άλλων το 100% της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων.


«Η έννοια της προβλεψιμότητας που συνδέεται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του χώρου έχει εκλείψει πλήρως, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο σχεδιαζόμενες επενδύσεις, θέσεις εργασίας αλλά πάνω από όλα την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα αλλά και σε μελλοντικά φάρμακα», τονίζει ο ΣΦΕΕ.


Καταλήγει δε ότι πρέπει πια «να προσδιοριστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με βάση πραγματικές ανάγκες και να καταστεί η πολιτεία συνυπεύθυνη για τον έλεγχο αυτής».


Ζητά μάλιστα η «συνευθύνη» στο clawback να εφαρμοστεί αναδρομικά από την αρχή του 2018. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «τόσα και τόσα μέτρα έχει επιβάλλει η πολιτεία με αυτόν τον τρόπο όποτε την εξυπηρετεί, ας θεσμοθετήσει μια φορά και ένα μέτρο που θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα ενός κλάδου με ουσιαστική συνεισφορά στην υγεία των πολιτών».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα


Σχετικά άρθρα

Servier Hellas: Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Διακρίθηκε ως Top Employer Greece 2022 και Top Employer Europe 2022
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ δίπλα στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα
Ανακαίνισε τους χώρους φιλοξενίας του Ιδρύματος
ISOPLUS: Ακόμη μία χρονιά δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη
Με μια σειρά προγραμμάτων ΕΚΕ
Φαρμακευτική εταιρεία προσέλαβε την Jennifer Aniston
Για τις ανάγκες ενημερωτικής καμπάνιας για την αϋπνία