Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

FIP: Είναι καθήκον των κυβερνήσεων να αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη μέσω των φαρμακείων
Η Ομοσπονδία ετοιμάζει κόμβο δεδομένων που αφορούν τα φαρμακεία όλου του κόσμου

Η άσκηση ή η διατροφή έχει μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην οστική μάζα;

18/10/2018 3:24:54 μμ
Το συμπέρασμα αμερικανικής έρευνας εξέπληξε τους ίδιους τους επιστήμονες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η άσκηση ή η διατροφή έχει μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην οστική μάζα;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan των Η.Π.Α. εξέτασαν τη συμπλήρωση ανόργανων συστατικών και την άσκηση σε ποντίκια και κατέληξαν σε εκπληκτικά αποτελέσματα.


Όπως διαπίστωσαν, φαίνεται πως η διατροφή έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οστική μάζα και τη δύναμη από την άσκηση. Επιπλέον, ακόμα και μετά τη διακοπή της άσκησης, τα ποντίκια διατηρούσαν τα οφέλη της διατροφής τους στην οστική τους μάζα, όταν τα τρόφιμα που έτρωγαν ήταν συμπληρωμένα με ανόργανα άλατα.


Όπως ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Michigan, David Kohn, μια μακροπρόθεσμη δίαιτα συμπληρωμένη με ανόργανα άλατα οδηγεί όχι μόνο στην αύξηση της οστικής μάζας και της αντοχής, αλλά και στην ικανότητα να διατηρούνται αυτές οι αυξήσεις.

Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η δίαιτα από μόνη της έχει ωφέλιμες επιδράσεις στα οστά, ακόμη και χωρίς άσκηση. Αυτό εξέπληξε τον Kohn, ο οποίος ανέμενε ότι η άσκηση με μια κανονική διατροφή θα τροφοδοτεί μεγαλύτερα οφέλη στην οστική δύναμη.

Τα δεδομένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, δείχνουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να είναι σημαντικά επωφελής για την πρόληψη της απώλειας τόσο της οστικής μάζας όσο και της αντοχής, η οποία επέρχεται με την ηλικία, ακόμα κι αν δεν το άτομο δεν κάνει καμία άσκηση.

Ο συνδυασμός ασβεστίου – φωσφόρου ενισχύει το αποτέλεσμα

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Kohn, οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν τα αποτελέσματα της αύξησης διαιτητικού ασβεστίου. Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan αύξησε το ασβέστιο και το φώσφορο και βρήκε οφέλη από αυτή την αύξηση και των δύο.


Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εξαντλούνται πρέπει να αγοράζουν συμπληρώματα ασβεστίου και φωσφόρου, δήλωσε ο Kohn. Τα ευρήματα δεν μεταφράζονται απευθείας από τους ποντικούς στους ανθρώπους, αλλά δίνουν στους ερευνητές ένα εννοιολογικό σημείο για να ξεκινήσουν τις περαιτέρω έρευνες τους.


Είναι γνωστό, όπως λέει, ότι οι άνθρωποι επιτυγχάνουν μέγιστη οστική μάζα όταν διανύουν τη δεκαετία των '20 και μετά αρχίζει να μειώνεται. Το ερώτημα είναι πώς να μεγιστοποιηθεί η ποσότητα των οστών όταν είναι νέοι, έτσι ώστε, όταν αρχίζουν οι μειώσεις, οι άνθρωποι να ξεκινούν από μια καλύτερη θέση.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει από 1/7 έως 13/9/2020


Σχετικά άρθρα

Εφέτος το Race for the Cure® 2020 θα γίνει με digital… τρέξιμο
Στέλνοντας μήνυμα κατά του καρκίνου του μαστού
Γιατί είναι τόσο απαραίτητη η συναισθηματική νοημοσύνη σήμερα;
Η Business Coaching Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου γράφει για το f.daily
Αρχίζει η δωρεάν διανομή μασκών προστασίας σε ογκολογικούς ασθενείς
Από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία