Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Φαρμακοποιός είχε στην κατοχή του σπάνιο αντίτυπο του "Ερωτόκριτου"

3/12/2019 1:58:28 μμ
Εκτέθηκε στη Βιβλιοθήκη των Γρεβενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια σπανιότατη έκδοση, ένα από τα τρία και μοναδικά γνωστά αντίτυπα του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου, είχε στα χέρια του ο φαρμακοποιός Σοφοκλής Κυπριτζής στα Γρεβενά και αποφάσισε να το δωρίσει στη Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Ο «Ερωτόκριτος» εκδόθηκε το 1713 στη Βενετία και τα μέχρι σήμερα γνωστά αυθεντικά αντίτυπα βρίσκονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αθήνας και στη Βερόνα. Το αντίτυπο εδώ και 300 χρόνια περνάει από γενιά σε γενιά στην οικογένεια του Σ. Κυπριτζή, ο οποίος το είχε στην κατοχή του ως κειμήλιο από τους προγόνους του.

Μετά από την απαραίτητη συντήρηση στο εργαστήριο του Αντώνη Πετρά στη Χίο, το βιβλίο μεταφέρθηκε και πάλι στα Γρεβενά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση για την τοποθέτησή του στη Βιβλιοθήκη της πόλης.

«Ο Σοφοκλής Κυπριτζής, χάρη στη γενναιοδωρία του το έκανε δωρεά στην πόλη των Γρεβενών και στους συμπολίτες μας, ενώ από τη σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει δεν βρίσκεται σήμερα εδώ», δήλωσε ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Σίμος Ζαγκανίκας τη μέρα της εκδήλωσης. Το μεγάλο αυτό πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, ενώ το βιβλίο μεταφέρθηκε από την τράπεζα όπου φυλασσόταν με άγημα Κρητών Βρακοφόρων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους