Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακείο: Οι 6 δημοφιλέστερες κατηγορίες αυτοφροντίδας

24/2/2022 4:19:32 μμ
Η διαχείρισή τους περιγράφεται σε νέα έκδοση της FIP
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Καθοδήγηση για την αυτοφροντίδα, την επικοινωνία και τη συμβουλευτική σχετικά με έξι θεραπευτικές κατηγορίες προσφέρει στους φαρμακοποιούς το νέο εγχειρίδιο της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP). 

Στόχος είναι να αναδειχθεί η αφοσίωση των φαρμακοποιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προσφέροντας οδηγίες για πρακτικές εκπαίδευσης των ασθενών και προσωποκεντρικές προσεγγίσεις για την προώθηση της αυτοφροντίδας. 

«Υποστηρίζοντας την κατάλληλη φροντίδα π.χ. για τον πονόλαιμο και την καλή υγιεινή συμβάλλουμε και στη μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών», υποστηρίζουν οι συντάκτες, δίνοντας άλλη μια σημαντική οπτική του εγχειριδίου.
«Η αυτοφροντίδα γίνεται ένα ολοένα και πιο σημαντικό στοιχείο της υγειονομικής περίθαλψης, που αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τα συστήματα υγείας και δυνητικά τεράστια συμβολή στην καθολική υγειονομική κάλυψη. Με αυτό το εγχειρίδιο, θέλουμε να υποστηρίξουμε το προσωπικό των φαρμακείων πρώτης γραμμής να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην αυτοφροντίδα, όπως είναι ρυθμιστικοί φραγμοί και ο χαμηλός αλφαβητισμός για την υγεία», δήλωσε ο Rúben Viegas, ένας από τους συντάκτες.

Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στην έκδοση

  1. Πονόλαιμος: Καθώς ο πονόλαιμος είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα που οδηγούν σε αδικαιολόγητη χρήση αντιβιοτικών, οι φαρμακοποιοί μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των ασθενών, στην παρακολούθηση της χρήσης των φαρμάκων και στην παραπομπή σε ειδικό, εφόσον απαιτείται.
  2. Γαστρεντερικά προβλήματα: Οι φαρμακοποιοί πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι αυτά σχετίζονται συχνά με τη διατροφή και το στρες, ενώ έχουν στη διάθεσή τους μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα αυτοφροντίδας για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, προσφέροντας παράλληλα τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές που αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα της αυτοφροντίδας.
  3. Μυοσκελετικός πόνος: Εκτός από τα διαθέσιμα προϊόντα, η συμβουλευτική για τη διαχείριση του βάρους και τη σωματική άσκηση είναι σημαντική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου.
  4. Πυρετός στα παιδιά: Οι φαρμακοποιοί καλούνται συνεχώς να δώσουν την ορθή συμβουλή σχετικά με την αντιμετώπιση ή την παραπομπή στον παιδίατρο, τη μέτρηση της θερμοκρασίας, την ενυδάτωση του οργανισμού κτλ..
  5. Σεξουαλική υγεία: Οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι ικανοί να συζητούν με σεβασμό, διακριτικότητα και «ανοιχτό μυαλό» και να παρέχουν έγκυρες συμβουλές σχετικά με την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.
  6. Αντισηψία: Ο συχνός καθαρισμός και η απολύμανση των χεριών και των επιφανειών πρέπει να τηρούνται αυστηρά από τους φαρμακοποιούς και να προωθούνται στους πελάτες τους ως βασική στρατηγική προστασίας της υγείας διαρκώς και όχι μόνο τις περιόδους έξαρσης μεταδοτικών νόσων, όπως η γρίπη, και σε πανδημίες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά