Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Φάρμακα για την υπέρταση προστατεύουν από τη νόσο Αlzheimer

29/8/2013 6:51:12 μμ
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια υγιής καρδιά μπορεί να συνεπάγεται υγιή εγκέφαλο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



?ντρες και γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης μπορεί ενδεχομένως να προστατεύονται και από τη νόσο Alzheimer και άλλα είδη άνοιας, αναφέρει νέα έρευνα. Όσοι μάλιστα λαμβάνουν βήτα αναστολείς μπορεί ενδεχομένως να προστατεύονται ιδιαίτερα από την άνοια.

Έρευνα αποκάλυψε ότι η αγωγή για την υπέρταση ήταν ωφέλιμη και για τον εγκέφαλο, άσχετα από το είδος των φαρμάκων. Ωστόσο εκείνοι που λάμβαναν βήτα αναστολείς είχαν λιγότερες μεταβολές στον εγκέφαλο.


Οι ερευνητές εξέτασαν ηλικιωμένους άντρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 774 νεκροτομές. Οι περισσότεροι εμφάνιζαν υπέρταση ή ακολουθούσαν σχετική αγωγή. Περίπου το 15% λάμβανε μόνο βήτα αναστολείς, ενώ ποσοστό 18% λάμβανε βήτα αναστολείς σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση. Όσοι λάμβαναν βήτα αναστολείς είχαν τις λιγότερες ανωμαλίες στον εγκέφαλο. Επίσης εμφάνιζαν λιγότερα μικροέμφρακτα, πάθηση που προκύπτει όταν το αίμα δεν φτάνει σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου προκαλώντας πολλά μικρά εγκεφαλικά επεισόδια.


Εθελοντές που έλαβαν βήτα αναστολείς αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση είχαν επίσης σημαντικά λιγότερη συρρίκνωση εγκεφάλου (η συρρίκνωση προκαλείται στη νόσο Alzheimer και εξελίσσεται, καθώς η νόσος επιδεινώνεται).


Αυτό δεν σημαίνει ότι οι βήτα αναστολείς προλαμβάνουν το Alzheimer σε ανθρώπους που δεν έχουν υπέρταση. ?νθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο. Η αγωγή για την υψηλή αρτηριακή πίεση με βήτα αναστολείς μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer στο επίπεδο του κινδύνου που διατρέχουν άνθρωποι χωρίς υπέρταση.


Οι ερευνητές θεωρούν συναρπαστικά τα ευρήματα, ιδιαίτερα καθώς οι βήτα αναστολείς είναι συνήθης αγωγή για την υπέρταση. Απαιτείται φυσικά νέα έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ της υπέρτασης, της άνοιας και διαφόρων ειδών φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση.


Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια υγιής καρδιά μπορεί να συνεπάγεται υγιή εγκέφαλο, άρα καλό είναι να διατηρείται η αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο.


Πηγή: iatronet.gr


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Alzheimer's Disease
Επικεντρώνεται σε άλλη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"