Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ. Κρήτης: απάντηση σε άρθρο της «Καθημερινής»

24/9/2008
Το συγκεκριμένο άρθρο φέρεται προκλητικά κατά των φαρμακοποιών και των πρόσφατων κινητοποιήσεών τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Έντονες αντιδράσεις εκ μέρους φαρμακοποιών και φαρμακευτικών συλλόγων προκάλεσε η πρόσφατη δημοσίευση στην εφημερίδα «Καθημερινή» (16/09/08) ενός άρθρου που φέρεται κατά των φαρμακοποιών και των κινητοποιήσεών τους, με τίτλο «Συντεχνίες και φάρμακα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντιδράσεων αυτών αποτελεί η έγγραφη απάντηση των φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης προς το συντάκτη του άρθρου Μ. Παύλου.

Η επιστολή των Φαρμακευτικών Συλλόγων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου προς την «Καθημερινή» είναι η εξής:


«Ηράκλειο, 24/09/2008

Απάντηση στο άρθρο του κ. Μ. Παύλου με τίτλο “Συντεχνίες και Φάρμακα” που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή την 16/09/2008.
(Υπόψη: Διευθυντή Εφημερίδας)

Ειλικρινά δεν μας προξένησε καμία έκπληξη η επιχειρηματολογία του κ. Παύλου, η οποία χωρίς καμία τεκμηρίωση στρέφεται εναντίον της “συντεχνίας” των φαρμακοποιών και της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας. Ο κ. Παύλου παπαγαλίζει, όπως και άλλοι συνάδελφοί του στο παρελθόν, παντελώς ανακριβείς ισχυρισμούς που εκπορεύονται από ένα στενό κύκλο επιχειρηματιών, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν το σημερινό νομικό και οικονομικό καθεστώς διακίνησης του φαρμάκου –καθεστώς που θεωρεί το φάρμακο κοινωνικό αγαθό, το οποίο χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού και προς όφελος του ασθενούς– και να βάλουν τις βάσεις για τη δημιουργία μιας αγοράς η οποία θα αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπορικό προϊόν και θα θεωρεί τον ασθενή-πελάτη, ο οποίος απλά θα συμβάλλει δια της ασθένειάς του στην αύξηση των κερδών τους.

Ο κ. Παύλου, συνειδητά ή ασυνείδητα, παίρνει μέρος και αυτός σε μια προσχεδιασμένη εκστρατεία συκοφάντησης του φαρμακευτικού κόσμου και υπονόμευσης των κινητοποιήσεών μας, έτσι ώστε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τυχόν αλλαγές στην πολιτική του φαρμάκου, οι οποίες υποτίθεται ότι θα γίνουν προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων τους. Τα γραφόμενά του μαρτυρούν ότι δεν έχει καμία σοβαρή πληροφόρηση για τον τρόπο που λειτουργεί το σημερινό φαρμακείο. Δεν ερεύνησε, δε διασταύρωσε και επομένως επιδίδεται σε παραπληροφόρηση.

Απαντώντας λοιπόν στα γραφόμενά του...

Οι φαρμακοποιοί έχοντας συνείδηση του ρόλου μας, σπάνια προχωρούμε σε πολυήμερες απεργίες. Πάντα οι κινητοποιήσεις μας έχουν προειδοποιητικό χαρακτήρα και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών. Τα αιτήματά μας δε ποτέ δεν ήταν αποκλειστικά για οικονομικά θέματα. Έχετε υπόψη σας τα αιτήματά μας στο σύνολο τους; Μάλλον όχι. Δεδομένης πάντως της πολύ άσχημης περιόδου που βιώνουμε οι φαρμακοποιοί, δεν αποκλείεται να δούμε και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις οι οποίες, κ. Παύλου, δε θα διαταράξουν μόνο τη ροή των ειδήσεων στα κανάλια, αλλά και τη ροή της προκλητικής συμπεριφοράς των αρμοδίων.

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ταμείων προς τους φαρμακοποιούς, σας πληροφορούμε ότι, εκτός του ΟΠΑΔ, και ο ΟΑΕΕ και το Ταμείο των Νομικών και το ΤΥΔΚΥ και το ΤΣΑΥ και κάποια άλλα ταμεία καθυστερούν έως και έξι μήνες να πληρώσουν τα οφειλόμενα. Αθροιζόμενα όλα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του τζίρου μας. Η εξόφληση των τιμολογίων που καταθέτουμε στα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να γίνεται εντός 30 ημερών (διαβάστε, κ. Παύλου, το νέο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 121 της 3/9/2008 στο άρθρο 5) και αν υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση, τα ταμεία οφείλουν να μας πληρώσουν και τόκους. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι ουδέποτε διεκδίκησαν τους νόμιμους τόκους που δικαιούνται βάσει της νομοθεσίας, επιδεικνύοντας καλή θέληση και κατανόηση στα οικονομικά προβλήματα των ταμείων. Ο υπεραπλουστευτικός τρόπος με τον οποίο θελήσατε να δείξετε ότι ουσιαστικά πληρωνόμαστε το 80% του τζίρου μας μετρητοίς (40% μετρητά, 40% από το ΙΚΑ) καταδεικνύει την παντελή άγνοιά σας για τα οικονομικά του φαρμακείου και δημιουργεί ψεύτικες εντυπώσεις. Απλά σας πληροφορούμε ότι όλο και πιο πολλοί συνάδελφοι φαρμακοποιοί καταφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που γίνονται όλο και πιο δυσβάστακτες λόγω της ασυνέπειας της πολιτείας. Τα φαρμακεία που δεν έχουν καθόλου συνταγές ΙΚΑ ή αυτά που δεν πωλούν καλλυντικά, αλήθεια, λαμβάνονται υπόψη στην καθ’ υπόδειξη ανάλυσή σας; Από πού αντλήσατε άραγε τα στοιχεία σας;

Όσον αφορά το κέρδος μας, αυτό δεν είναι 33% επί του συνολικού κόστους των φαρμάκων που διακινούνται στην Ελλάδα. Στο συνολικό κόστος των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα οι φαρμακοποιοί έχουν ποσοστό περίπου 22% επί της λιανικής τιμής και μόνο σε αυτά που διακινούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία. Στα νοσοκομειακά φάρμακα, των οποίων οι δαπάνες εκτοξεύτηκαν στα ύψη, αλλά και σε αυτά που εξάγονται μέσω των φαρμακαποθηκών στο εξωτερικό, οι φαρμακοποιοί εννοείται ότι δεν έχουν κανένα απολύτως κέρδος…

Οι φαρμακοποιοί, μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και πολλές φορές μέσω των κατά τόπους συλλόγων, έχουμε κάνει προτάσεις σχετικά με τη συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών και της ανακούφισης των καταχρεωμένων ταμείων. Η μηχανογράφηση των ταμείων, ο εκσυγχρονισμός της συνταγογράφησης και η εντατικοποίηση των ελέγχων όσον αφορά την κατευθυνόμενη συνταγογραφηση και την πλαστογράφηση συνταγών, η κατάργηση των συνταγολογίων που δίδονται στους ασφαλισμένους και η θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, η προώθηση αντιγράφων φαρμάκων, θα απέδιδαν άμεσα καρπούς. Προτάσεις υπάρχουν πολλές. Ευήκοα ώτα δεν υπάρχουν. Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της υπερχρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων. Οι πρώτοι που θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος είμαστε εμείς οι φαρμακοποιοί. Αλλά τους υπαίτιους της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης γιατί άραγε δεν τους αναζητάτε στις πρακτικές της βιομηχανίας και των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, που χρόνια τώρα ανεξέλεγκτα γεμίζουν την αγορά με υποτιθέμενα νέα και πανάκριβα φάρμακα, αντικαθιστώντας παλαιά φθηνά και ίδιας αποτελεσματικότητας φάρμακα; Γιατί δεν τους αναζητάτε στην απάθεια της πολιτείας απέναντι στη χειραγώγηση του ιατρικού κόσμου από τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν αδρά για την προώθηση των προϊόντων τους και τελικά μετακυλίουν το κόστος της προώθησης αυτής στους καταναλωτές; Γιατί δεν αναζητάτε τα αίτια της οικονομικής κατάρρευσης των ταμείων στις πολιτικές των ομολόγων και στις συνταξιοδοτήσεις από τα δεκαπέντε και είκοσι έτη εργασίας ή και στην εισφοροδιαφυγή; Τα δεκαπέντε αντιβηχικά σιρόπια που αγοράζουμε με έκπτωση φταίνε για την αύξηση στις δαπάνες και την επιβάρυνση των ταμείων; Σοβαρευτείτε κ. Παύλου.

Να σας δηλώσουμε επίσης ότι τα φαρμακεία εφημερεύουν και διανυκτερεύουν χωρίς καμία επιπρόσθετη αμοιβή. Συμβαίνει σε πολλά φαρμακεία, κατά τη διάρκεια της εφημερίας, να μη βγάζουν τα έξοδα της λειτουργίας τους, αλλά έστω και έτσι μένουμε προσηλωμένοι στο καθήκον μας και την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Όσον αφορά το κλείσιμο του επαγγέλματος που ισχυρίζεστε ότι επιτύχαμε, σας συλλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά αδιάβαστο. Το επάγγελμα δεν είναι κλειστό, όπως ισχυρίζεστε, είναι όμως πολύ αυστηροί οι όροι όσον αφορά την ίδρυση νέου φαρμακείου, και αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των φαρμακείων, μακριά από τη λογική ενός αδυσώπητου “ελεύθερου ανταγωνισμού” που θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Το λειτούργημά μας ομολογούμε πάντως ότι είναι και θα προσπαθήσουμε να παραμείνει κλειστό απέναντι στα αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα. Απόδειξη περί μη κλειστού επαγγέλματος αποτελεί ο αριθμός των 11.500 φαρμακείων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Καμία άλλη χώρα στην Ε.Ε. δεν έχει τόσο μεγάλο αριθμό φαρμακείων με αναλογία περίπου 1000 κατοίκων ανά φαρμακείο.

Κύριε Παύλου,

Πιστεύουμε απόλυτα ότι πάνω από όλους προέχει η δημόσια υγεία και η εύκολη πρόσβαση κάθε συμπολίτη μας σε ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν το φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο. Αν σήμερα επιτρεπόταν η πώληση φαρμάκου έξω από το φυσικό του χώρο, π.χ. σε super markets, έστω και σε πιο φθηνή τιμή, η ανακούφιση των οικονομικών των ταμείων θα ήταν πρόσκαιρη. Θα οδηγούμασταν σε κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων συνοικιακών φαρμακείων, όπως και φαρμακείων που βρίσκονται σε απόμερα μέρη της χώρας μας, με δυσμενέστατες συνέπειες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη την οποία προσφέρουν χωρίς αμοιβή, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις. Το σημερινό φαρμακείο προσφέρει ένα ανεκτίμητο, με οικονομικούς όρους, αίσθημα ασφάλειας στον απλό πολίτη που κανένα super market ή αλυσίδα φαρμακείων δε θα μπορούσε να επιτύχει. Επίσης, η απελευθέρωση του επαγγέλματος με όρους “ελεύθερου ανταγωνισμού” είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απόσυρση των “μικρών παιχτών’’ από την αγορά του φαρμάκου και για τη συγκέντρωση του ελέγχου της διακίνησης σε ελάχιστους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν cartel, το οποίο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το ελέγξει η πολιτεία, με συνέπεια η αισχροκέρδεια να κυριαρχήσει στη λιανική πώληση, ενώ σίγουρα τα ποιοτικά standards των φαρμάκων θα χαμηλώσουν, λόγω κόστους, με πολύ επικίνδυνες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Οι φαρμακοποιοί δεν είμαστε αντίθετοι σε πολιτικές που αποδεδειγμένα θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Οι διαβουλεύσεις όμως που θα γίνουν όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε στο χώρο του φαρμάκου, δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουν τις ανάγκες των πολιτών, την άποψη των πολιτικών κομμάτων, τους επιστήμονες και όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνησή του. Δυστυχώς οι κύριοι της κυβέρνησης κάνουν διάλογο για την ώρα μόνο με τους επιχειρηματίες, και λειτουργούν ως μεσάζοντες προώθησης των συμφερόντων τους. Στην υπηρεσία τους δυστυχώς συμπεριλάβατε και τον εαυτό σας με τα γραφόμενά σας.

Υ.Γ. Τα Δ.Σ. των Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης ανέλαβαν την υποχρέωση να απαντήσουν στην επιστολή του κ. Παύλου, γιατί είναι αλήθεια πως οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του Π.Φ.Σ. είναι απασχολημένοι με τις υποχρεώσεις που εκπορεύονται από τις θέσεις που η ίδια η πολιτεία τους έχει τοποθετήσει».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)