Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το 4δύναμο αντιγριπικό εμβόλιο εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού

24/10/2025 4:14:25 μμ
Με παρέμβαση του ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ) τροποποιήθηκε και περιλαμβάνει πλέον στις συστάσεις του και το 4δύναμο αντιγριπικό εμβόλιο της GSK. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, «σε περίπτωση εξάντλησης των αποθεμάτων των τριδύναμων αντιγριπικών εμβολίων κατά την τρέχουσα περίοδο της εποχικής γρίπης, δύναται να χορηγούνται τα διαθέσιμα τετραδύναμα αντιγριπικά εμβόλια (QIVe). Η συγκεκριμένη σύσταση ισχύει μόνο για την τρέχουσα περίοδο εποχικής γρίπης».

 

Η τροποποίηση αυτή λύνει μια σειρά προβλημάτων που είχαν προκύψει από τη μη σύσταση του εν λόγω εμβολίου στο πρώτο ΕΠΕ, για τα οποία ο ΠΦΣ ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας. Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί είχαν παραγγείλει από την περασμένη άνοιξη (όπως γίνεται κάθε χρόνο) και είχαν παραλάβει από τον Σεπτέμβριο 400.000 τεμάχια αυτών των εμβολίων. Επίσης οι καταχωρήσεις της διενέργειας εμβολιασμού ξεκίνησαν πριν από την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου προς διευκόλυνση των πολιτών. Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο στο ΣΗΣ και συνταγογραφείται από τους γιατρούς.

 

Ο ΠΦΣ τόνισε στον υπουργό ότι ο Π.Ο.Υ. σε οδηγίες του για αυτή τη μεταβατική περίοδο συνιστά ευελιξία αλλά και ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να αποζημιωθούν για τις ήδη εκτελεσμένες συνταγές και τις διενέργειες εμβολιασμών.

 

Επισημαίνει πάντως στους φαρμακοποιούς ότι από τον επόμενο χρόνο θα υπάρχουν διαθέσιμα μόνο τριδύναμα αντιγριπικά εμβόλια, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. και του ΕΜΑ, άρα οι φαρμακοποιοί δεν πρέπει να τα παραγγείλουν εκ νέου την ερχόμενη άνοιξη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ζητά από την εταιρεία να δεχθεί την επιστροφή των αποθεμάτων
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες






Σχετικά άρθρα

Οι θέσεις των 7 παρατάξεων που διεκδικούν τον ΦΣΑ
Οι επερχόμενες εκλογές στις 14 Δεκεμβρίου
Οι προτεραιότητες για το φαρμακευτικό επάγγελμα παγκοσμίως
Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της FIP για την 5ετία 2025-2030
Φαρμακοποιός ο αρχηγός του νέου κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων
Έχει προκαλέσει ζημιά ύψους άνω των 435.000 ευρώ
Νέα εγχειρίδια για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)