Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Επικίνδυνες χημικές ουσίες ακόμα στα μη-τοξικά βερνίκια νυχιών

22/10/2018 12:00:37 μμ
Μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες ως "αρώματα"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ακόμη και τα μη-τοξικά βερνίκια νυχιών μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Αυτό διαπιστώνει μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.


«Οι εταιρείες που υποστηρίζουν ότι διαθέτουν μη-τοξικά βερνίκια, χρησιμοποιούν άλλα χημικά που δεν είναι αθώα, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της έρευνας, Anna Young και πρόσθεσε πως το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό κυρίως για όσους εργάζονται στον κλάδο του μανικιούρ, αφού πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα βερνίκια, έχουν συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας, θυρεοειδοπάθειες, παχυσαρκία, ακόμη και καρκίνο!


Από το 2000, η σχετική βιομηχανία διεθνώς άρχισε να κατασκευάζει βερνίκια που δεν περιείχαν φθαλικό διβουτυλεστέρα (DnBP), τολουόλη και φορμαλδεΰδη, τρεις χημικές ουσίες που θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικές.

Ωστόσο, οι αναλύσεις έδειξαν πως τα χημικά αυτά είχαν αντικατασταθεί με άλλα, όπως η τριφαινυλοφωσφίνη (TPHP) και ο φθαλικός διεστέρας (DEHP), τα οποία είχαν δυνητικά την ίδια επίδραση στον οργανισμό.


Σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ, οι ετικέτες των βερνικιών είναι σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικές, αφού είτε δεν αναφέρουν όλα τα συστατικά, είτε «διαφημίζουν» το προϊόν ως μη τοξικό, ενώ στην πραγματικότητα περιέχει τοξικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να αναφέρονται ως «αρώματα».


Η Young και οι συνεργάτες της μέτρησαν την ποσότητα χημικών πλαστικοποιητών σε 40 διαφορετικά βερνίκια νυχιών, τα οποία επισημαίνονταν ως «μη τοξικά». Ωστόσο, όλα περιείχαν σημαντική ποσότητα ενός τουλάχιστον δυνητικά επικίνδυνου χημικού συστατικού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ώστε να προσδιοριστεί επαρκώς η έκθεση εργαζομένων και καταναλωτών σε αυτές της ουσίες.


Σημειώνεται ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιβάλλει την αναγραφή των συστατικών, αλλά όχι και τους ελέγχους στη σύνθεση των βερνικιών.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους