Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ θα εντοπίζει το iPHONE
Στο πλαίσιο έρευνας που θα ξεκινήσει η Biogen με την Apple
Τρεις φαρμακοποιοί περιγράφουν πώς από το σκοτάδι πέρασαν στο φως
Εν μέσω πανδημίας η διατήρηση της αισιοδοξίας είναι πρόκληση

Επικίνδυνες χημικές ουσίες ακόμα στα μη-τοξικά βερνίκια νυχιών

22/10/2018 12:00:37 μμ
Μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες ως "αρώματα"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ακόμη και τα μη-τοξικά βερνίκια νυχιών μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Αυτό διαπιστώνει μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.


«Οι εταιρείες που υποστηρίζουν ότι διαθέτουν μη-τοξικά βερνίκια, χρησιμοποιούν άλλα χημικά που δεν είναι αθώα, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της έρευνας, Anna Young και πρόσθεσε πως το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό κυρίως για όσους εργάζονται στον κλάδο του μανικιούρ, αφού πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα βερνίκια, έχουν συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας, θυρεοειδοπάθειες, παχυσαρκία, ακόμη και καρκίνο!


Από το 2000, η σχετική βιομηχανία διεθνώς άρχισε να κατασκευάζει βερνίκια που δεν περιείχαν φθαλικό διβουτυλεστέρα (DnBP), τολουόλη και φορμαλδεΰδη, τρεις χημικές ουσίες που θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικές.

Ωστόσο, οι αναλύσεις έδειξαν πως τα χημικά αυτά είχαν αντικατασταθεί με άλλα, όπως η τριφαινυλοφωσφίνη (TPHP) και ο φθαλικός διεστέρας (DEHP), τα οποία είχαν δυνητικά την ίδια επίδραση στον οργανισμό.


Σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ, οι ετικέτες των βερνικιών είναι σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικές, αφού είτε δεν αναφέρουν όλα τα συστατικά, είτε «διαφημίζουν» το προϊόν ως μη τοξικό, ενώ στην πραγματικότητα περιέχει τοξικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να αναφέρονται ως «αρώματα».


Η Young και οι συνεργάτες της μέτρησαν την ποσότητα χημικών πλαστικοποιητών σε 40 διαφορετικά βερνίκια νυχιών, τα οποία επισημαίνονταν ως «μη τοξικά». Ωστόσο, όλα περιείχαν σημαντική ποσότητα ενός τουλάχιστον δυνητικά επικίνδυνου χημικού συστατικού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ώστε να προσδιοριστεί επαρκώς η έκθεση εργαζομένων και καταναλωτών σε αυτές της ουσίες.


Σημειώνεται ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιβάλλει την αναγραφή των συστατικών, αλλά όχι και τους ελέγχους στη σύνθεση των βερνικιών.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ψηφιακό συνέδριο για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία


Σχετικά άρθρα

Οι χιονίστρες, η κνίδωση εκ ψύχους και τα άλλα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί το κρύο στο δέρμα
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης Covid-19 κατά τη διάρκεια των εορτών
Οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC)
Πώς είναι να ζεις με τον ιό HIV;
Η ViiV Healthcare μας απαντά μέσω φωτογραφιών ανθρώπων και διώχνει το στίγμα
«ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» η νέα κοινωνική πρωτοβουλία της Πνευμονολογικής Εταιρείας
Με τη στήριξη της Johnson and Johnson, για την υγεία του Πνεύμονα