Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα

14/4/2024 10:49:01 μμ
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στις 10 Απριλίου 2024 τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν τη θέση τους σχετικά με τη φαρμακευτική νομοθεσία της Ε.Ε. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εξασφάλιση ποιοτικών φαρμάκων και η διαρκής επένδυση σε καινοτόμα σκευάσματα για σπάνιες παθήσεις, η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και πολλά άλλα. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τη φαρμακευτική βιομηχανία καθώς και την περίθαλψη των ασθενών, όπως σημειώνει σχολιάζοντας την ψηφοφορία, η Nathalie Moll, Γενική Διευθύντρια της EFPIA.


Προσθέτει ωστόσο πως «παρά τις κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θέση που εγκρίθηκε στην ολομέλεια μειώνει την κανονιστική προστασία των δεδομένων μιας εταιρείας από τη διαθεσιμότητα ενός νέου φαρμάκου και στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. κατά έξι μήνες. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς η μείωση των κινήτρων για έρευνα, ανάπτυξη και παρασκευή νέων φαρμάκων και εμβολίων θα μπορούσε ποτέ να είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης ή των Ευρωπαίων ασθενών, ιδίως σε μια εποχή που η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της για παγκόσμιες επενδύσεις απέναντι σε φιλόδοξα έθνη όπως οι HΠΑ και η Κίνα. 


Η πρόκληση τώρα είναι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ευθυγραμμίσουν την επόμενη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας με τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των ευρωπαίων ηγετών για την τόνωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού βιομηχανικού μέλλοντος. Ως η βιομηχανία που συμβάλλει περισσότερο στο εμπορικό ισοζύγιο της Ε.Ε. από οποιονδήποτε άλλο τομέα, πιστεύουμε ότι η υγεία και οι βιοεπιστήμες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της οικοδόμησης αυτού του μέλλοντος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εφαρμογής συνεκτικών και συμπληρωματικών πολιτικών στο πλαίσιο της αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας που θα ενισχύσουν, δεν θα αποδυναμώσουν τη φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα σε όλα τα κράτη μέλη».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ογκολογίας η χρήση της
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025


Σχετικά άρθρα

Με νέες τιμές 200 δραστικές ουσίες φαρμάκων
Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο μικροσκόπιο ο κλάδος των κτηνιατρικών φαρμάκων
Διότι παρατηρείται αύξηση στους δείκτες κτηνιατρικών δαπανών
Σε ισχύ τρεις υπουργικές αποφάσεις για φάρμακα από 28/05
Αφορούν τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων και συμπληρωματικό δελτίο τιμών
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέοι κανόνες για τις κλινικές αξιολογήσεις των φαρμάκων
Με στόχο την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην Ε.Ε. σε θεραπείες