Από τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με στόχο να προσεγγίζονται όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι ασθενείς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, τόνισε η αν. υπ. Υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, που φέτος συμπληρώνει 20 έτη διοργάνωσης.
«Στόχος του υπ. Υγείας είναι να φέρει την καθολική πρόσβαση στην υγεία χωρίς κοινωνικές ανισότητες», είπε και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα εμπόδια πρόσβασης, στόχο τον οποίο επιτυγχάνει με τα προγράμματα πρόληψης, την ενίσχυση της ΠΦΥ και με την αναδιάταξη του τρόπου παροχής υπηρεσιών υγείας.
Στο ίδιο συνέδριο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, LSE Health, Ηλίας Μόσιαλος σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ, ειδικότερα όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, επισήμανε ότι εάν ο πρόεδρος D. Trump επιβάλει δασμούς στην Κίνα, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές, δεδομένου ότι η Κίνα είναι η 2η χώρα παγκοσμίως σε κλινικές δοκιμές, ενώ το 70% των πρώτων υλών για φάρμακα στις ΗΠΑ και το 85% στην Ε.Ε. προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία. Επομένως, τυχόν αντίποινα από την Κίνα θα σήμαιναν ότι δεν θα είχαμε φάρμακα.
Εστιάζοντας περισσότερο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, ο Η. Μόσιαλος είπε πως για να υπάρξει ουσιαστική βιομηχανική πολιτική στην Ε.Ε., έτσι ώστε η Ένωση να αποκτήσει γεωπολιτική αυτοδυναμία σε θέματα φαρμακευτικών πρώτων υλών, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις, για τις οποίες θα πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιτρέψουν στην Πρόεδρο της Επιτροπής κ. von der Leyen να αυξήσει τον εξωτερικό δανεισμό, δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να έλθουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε περίπτωση τέτοιων επενδύσεων, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να ωφεληθεί πάρα πολύ.